Semințele sunt alimente extrem de hrănitoare care conțin toți nutrienții necesari organismului. Sunt cele mai bune surse de fibre și, în plus, conțin grăsimi mononesaturate sănătoase, polinesaturate și multe vitamine, minerale și antioxidanți importanți. Atunci când sunt consumate ca parte a unei diete sănătoase, semințele pot ajuta la reducerea zahărului din sânge, a colesterolului și a tensiunii arteriale. Iată un top al celormai bune cinci tipuri de semințe pe care este bine să le consumăm pentru beneficiile pe care le au asupra sănătății.
Semințele de in
Semințele de in sunt un aliment complet care oferă organismului fibre solubile dar și nesolubile, proteine cu grad ridicat de digestibilitate și valoare biologică, vitamine (grupul de vitamine B, vitaminele C și E), săruri minerale (fosfor, magneziu, cupru, sodiu, calciu, fier, zinc, potasiu și mangan), acizi grași Omega – 3 și Omega – 6 (ideali pentru sănătatea sistemului cardiovascular), acid linoleic, stearic, oleic și palmitic, aminoacizi și mucilagii, acestea din urmă cu efecte benefice asupra tractului digestiv. Fibrele și grăsimile de tip Omega – 3 din semințele de in pot contribui la reducerea colesterolului „rău” dar și la reducerea tensiunii arteriale. Un studiu a arătat că aceste efecte se instalează mai ales dacă sunt consumate întregi, în fiecare zi, timp de mai mult de 12 săptămâni. Alte câteva studii au scos la iveală faptul că un consum regulat de semințe de in poate reduce markerii de creștere a tumorilor în cazul cancerului de sân, un efect asemănător constatându-se și în cazul cancerului de prostată. În plus față de reducerea riscului de boli de inimă și cancer, semințele de in pot contribui, de asemenea, la reducerea glicemiei, ceea ce poate duce la scăderea riscului de diabet zaharat.
Semințele de chia
Asemănătoare semințelor de in, semințele de chia sunt surse bune de fibre, grăsimi Omega-3, polifenoli și antioxidanți, alături de o întreagă serie de nutrienți. Conțin între 19 și 23% proteine complete, cantități mari de calciu, magneziu, mangan, fosfor, fier și zinc, precum și o cantitate mare de Omega 3, având inclusiv un raport Omega 3 – Omega 6 foarte avantajos.
Consumul de semințe de chia ameliorează afecțiunile intestinale, ajută la scăderea colesterolului rău și stimulează sistemul imunitar, reduc apetitul (accelerând procesul de slăbire) și sunt utile în detoxifiere și regenerarea țesuturilor. Un studiu realizat pe un grup de persoane care sufereau de diabet zaharat de tip 2 a constatat că un consum zilnic de 37 de grame de semințe de chia, timp de trei luni de zile consecutiv, a redus nivelul tensiunii arteriale dar și a mai multor substanțe chimice inflamatorii, inclusiv proteina C reactivă.
Semințele de cânepă
Una dintre puținele vegetale care sunt surse complete de proteine deoarece conțin toți aminoacizii esențiali pe care corpul tău nu îi poate produce, sunt semințele de canepa. Bogate în fibre, vitamine și minerale, semințele de cânepă au un gust delicios, asemănător nucilor, textură moale și catifelată, fiind un ingredient versatil în gastronomie. Pot fi consumate simple, ca și gustare, sau pot fi adăugate în salate sau pe carnea de pește, în prăjituri sau shakeuri din fructe și/sau legume, fiind apreciate în special de vegetarieni.
Unele cercetari au observat că, la persoanele cu eczeme, uscăciunea pielii și mâncarimile s-au redus semnificativ după administrarea timp de 20 de săptămâni a suplimentelor cu ulei din semințe de cânepă.
Semințele de susan
Poate cele mai apreciate și consumate semințe, semințele de susan ascund proprietăți extraordinare care ajută la păstrarea unei sănătăți de invidiat. Sursă de proteine (32% din doza zilnică recomandată) și acizi aminați, semințele de susan sunt valoroase în creșterea și dezvoltarea copiilor. De asemenea, se numără printre oleaginoasele cele mai bogate în vitamine și minerale, adevărate depozite de vitamine din grupa B, riboflavină și niacină, care contribuie la reducerea colesterolului și îmbunătățirea activității creierului.
În ceea ce privește mineralele, semințele de susan conțin calciu, fier, mangan, zinc, magneziu, seleniu și cupru. Aceste minerale au un rol esențial în mineralizarea osoasă, în producția de globule roșii, în sinteza anumitor enzime, producția de hormoni sau reglarea activităților musculare, cardiace și scheletice. Semințele de susan, prin conținutul de acid folic (recomandat în special femeilor însărcinate), permit o diminuare a tensiunii arteriale și a lipidelor sanguine, acestea favorizând metabolismul energiei, fabricarea neurotransmițătorilor precum și creșterea și repararea țesuturilor. Cercetările efectuate de specialiști au indicat faptul că, la femeile aflate în postmenopauză care au consumat zilnic 50 de grame de pudră de semințe de susan timp de cinci săptămâni, s-a constatat o scădere a nivelului colesterolului din sânge și o îmbunătățire din punct de vedere hormonal. Semințele de susan mai pot ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației și a stresului oxidativ, care pot agrava simptomele multor tulburări, inclusiv artrita.
Semințele de dovleac
Frecvent consumate, semințele de dovleac au o întreagă serie de beneficii pentru sănătate, grație conținutului de acizi grași mono și polinesaturați, vitaminelor A, B, D, E, F si K precum și mineralelor (calciu, magneziu, zinc, fier și fosfor). Beneficii care se regăsesc în diminuarea riscului formării de calculi în vezica urinară, tratamentul problemelor prostatei, combaterea insomniei sau tratarea parazitozelor la copii (oxiuraza).
Semințele de dovleac sunt, de asemenea, surse bune de fitosteroli, compuși vegetali care pot ajuta la scăderea colesterolului din sânge. Un studiu observațional pe mai mult de 8.000 de persoane a constatat și că femeile care au consumat frecvent semințe de dovleac (dar și de floarea-soarelui) au avut un risc semnificativ redus de cancer de sân. Un alt studiu, de data aceasta efectuat pe femei aflate în postmenopauză, a constatat că și uleiul din semințe de dovleac poate contribui la reducerea tensiunii arteriale, la creșterea colesterolului HDL „bun” și la ameliorarea simptomelor menopauzei.