7 motive sănătoase și relaxante să-ți faci propria grădină

Prin relaxare, îi dăm corpului și minții să își regăsească echilibrul și sănătatea. Natura are acest efect grozav asupra noastră. Dar cum am putea aduce natura mai aproep de noi, să ne bucurăm de verdele plantelor, de atingerea pământului în fiecare zi. Deși grădinăritul nu este pentru toată lumea, de impactul său pozitiv asupra bunăstării fizice și emoționale avem nevoie tot mai mult, mai ales dacă ne uităm la anii din urmă.

Mulți au ales să se întoarcă în casele părăsite ale bunicilor, să caute să cumpere case în zone retrase sau măcar departe de tumultul marilor orașe. Iar dacă tot avem o curte sau chiar și o grădină pe lângă casă, putem să ne folosim de beneficiile grădinăritului. Cultivarea plantelor ne ajută să lăsăm mintea să se odihnească în voie și reduce stresul, pe măsură ce devenim unul cu natura.

De altfel, chiar și ceva la fel de simplu cu a îngriji o plantă pe birou sau pe pervazul de la bucătărie ori în balcon are darul de a ne energiza și a ne aduce puțină claritate în gândire. În plus, persoanele care suferă de anxietate sau depresie au găsit grădinăritul incredibil de benefic.

Acum există și studii care susțin ideea că grădinăritul oferă beneficii substanțiale pentru sănătate. La fel ca un exercițiu fizic, poate fi solicitant pentru corp, dar extrem de relaxant pentru minte. Și ne poate ajuta să ne îmbunătățim starea generală de spirit.

 

Susține mișcarea

În timp ce grădinăritul poate fi în mare măsură plăcut, este și un mod excelent de a face mișcare. Știm foarte bine că cei mai mulți dintre noi nu reușim să atingem ținta recomandată de activitate fizică, cu atât mai puțin de exerciții. Și atunci putem să le înlocuim cu ceva ce ne-ar putea face mai multă plăcere. Dar să nu vă imaginați că nu o să resimțiți activitatea la nivelul mușchilor. Chiar dacă nu începeți activitate cu săpat sau cosit, gânduți-vă o secundă cât de solicitante sut acestea. Pe vremea bunicilor, satul nostru tradițional nu avea prea multe săli de fitness. Și nici că ar fi avut nevoie! Iar oamenii erau pe vremea aceea ceva mai sănătoși: exercițiu fizic din plin, mese după nivelul de efort depus, și nu ronțăieli la birou, în spatele desktopului, iar exemplele pot continua. Acum grădinăritul poate fi o modalitate excelentă de a satisface nevoia de mișcare a corpului.

Exercițiul fizic eliberează endorfine în creier, substanțe direct legate de reducerea stresului și ameliorarea durerii. În plus, acestea ajută la restabilirea emoțiilor pozitive și la reducerea percepției durerii. Ca urmare, grădinăritul poate părea o corvoadă, însă are un impact semnificativ pozitiv asupra echilibrului psihic și emoțional.

 

Reduce timpul alocat tehnologiei

Nu aveți uneori sentimentul că telefonul este o prelungire firească a mâinii voastre? În zilele de acum, cu bombardamentul constant al tehnologiei, nici nu e de mirare că aproape nu mai lăsăm din mână dispozitivele electronice, dar ne face oare bine asta? Mai ales pe termen lung. Sigur, ne rezolvă multe probleme, de comunicare și de serviciu, dar ne fură mult timp pe care am putea să îl petrecem diferit și mult mai în beneficiul minții noastre. Și a familiei noastre, uneori. Iar activități precum munca în curte sau în minigrădina de pe balcon, sunt exact ce avem nevoie: o evadare din jungla tehnologică în care trăim, printre dispozitive și cabluri și sisteme de tot felul. Creșterea timpului petrecut în natură are multe beneficii, iar acela de a vedea ceva ce crește din mâinile noastre și prin grija noastră, ar fi unul dintre acestea. Simțim că este nevoie de noi.

 

Încurajează alimentația sănătoasă

În mod evident, după ce v-ați străduit să creșteți în propria grădină câteva fire de roșii, nu există niciun motiv pe lumea asta să nu le și mâncați. Avantajul este că așa reduceți puțin câte puțin pesticidele cu care vă intoxicați organismul, iar asta pentru că nu veți vrea să vă otrăviți pământul cu tot felul de chimicale. În același timp, deveniți și conștient de beneficiile pentru sănătate ale consumului de culturi organice și de cât de periculoasă este agricultura intensivă: pentru noi, pentru pământ și pentru ce lăsăm în urma noastră.

Și nu multe lucruri te împlinesc la fel cu a mânca alimente pe care le-ai cultivat! Ca să nu mai vorbim de faptul că veți irosi mult mai puțină mâncare. Nu prea ne vine să aruncăm nimic din ceea ce a însemnat, la modul propriu, sudoarea frunții noastre. Așa vom ajunge și să apreciem mai mult produsele naturale, cultivate local, și să vizităm mai des piața micilor producători și magazinele cu produse ecologice, organice, bio.

 

Îmbunătățește starea de spirit și reduce stresul

Grădinăritul se dovedește a avea beneficii semnificative pentru echilibrul psihologic, precum starea noastră de bine mintală și fizică. Lucrul în grădină poate crește și nivelul de serotonină din creier, aducându-vă o stare de fericire. De asmenea, poate scoate la iveală și creativitatea, latura voastră artistică.

Ce modalitate de a petrece weekendul mai bună și recreativă decât asta v-ați putea dori? Oare de ce credeți că le place copiilor să se joace cu pământ, să modeleze lutul, căruia noi avem așa o tendință de a-i spune noroi… Să vă murdăriți mâinile în grădină nu are nimic negativ! Contactul cu pământul declanșează eliberarea de serotonină, un antidepresiv natural care întărește sistemul imunitar.

 

Îmbunătățește concentrarea

Atunci când plivești buruienile, când îți îngrijești micii lăstari sau plantele ce deja prind curaj să se ridice, ești foarte atent, migălos chiar, în tot ceea ce faci. Toate sunt fragile și atenția ta maximă. Nici nu realizați, de fapt, cât de prezenți sunteți acolo, cât de mult mindfulness implică activitatea în sine, câtă concentrare necesită. Este un foarte bun antrenament pentru concetrare, de fapt. Făcând ce vă place și acordând grădinăritului întreaga vostră atenție, vă detașați de nervi, vă eliberați de tensiune și sunteți prezenți acolo unde este nevoie să fiți. În mijlocul naturii ce crește în jurul vostru.

 

Conectarea cu ceilalți

Grădinăritul poate contribui, de asemenea, la îmbunătățirea capacității cognitive și a abilităților sociale și puține lucruri ne stimulează starea de bine mai mult decât relațiile bune cu cei din jur. Deși pare tipul de activitate pe care o desfășurăm singuri, chiar în tăcere, asta nu înseamnă că ne îndepărtează de ceilalți. Ba din contră! Ne conectează cu ceilalți. Este genul de conexiune pe care o împărtășesc, spre exemplu, mamele în parc, suporterii pe teren. Îi găsim pe cei cu care avem preocupări comune și putem deveni rapid prieteni. Chiar și cu vecinii, mai ales dacă le căutăm inițial sfatul. Toți avem nevoie să învățăm!

Există în occident, mai puțin la noi, ce-i drept, și conceptul de grădini comunitare, susținute uneori de parohii, alteori pe lângă centre sociale. Sunt spații comune, așa cum le spune numele, unde oamenii lucrează împreună pentru aeclași scop: înfrumusețarea unui teren abandonat, creșterea abilităților de integrare într-un grup sau chiar pentru efectele pomenite mai sus: gestionarea mai bună a emoțiilor. De cele mai multe ori, recomandarea de a fi parte a unui asemenea proiect vine din partea unui psiholog.

 

O baie de natură

Expresia japoneză „shinrin-yoku” poate fi tradusă prin „scăldat în pădure” și surprinde extrem de poetic, cât întreg festivalul florii de cireș, experiența de a fi scufundat în verde. Iar despre nevoia de verde am mai vorbit aici.

Sunt studii care dovedesc că a fi în mijlocul naturii, chiar a putea privi spre un peisaj verde, ne reduc substanțial anxietatea și depresia și ne ajută să controlăm mai bine stresului de zi cu zi. Iar efectele pozitive nu se opresc aici!

 

Dacă ideea unei grădini vă copleștește în acest moment, gândiți-vă că puteți porni de la ceva mic. Un strat cu flori în fața casei, câteva jardiniere pe balcon, mici ghivece cu plante aromatice pe pervaz. Dar în tot acest proces al grădinăritului se ascunde o bucurie greu de exprimat până când nu încercați cu propriile voastre mâini. Apoi nu vă mai puteți desprinde de micile voastre plăntuțe care sunt acolo datorită vouă.

 

Leave a comment

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru