Acordă-ți răgazul unei plimbări!

Două ore! De atât avem nevoie pentru a ne simți mai bine sau a ne restabili starea de bine. Timp în care să respirăm, să ascultăm, să privim, să umblăm pur și simplu conștienți de natura ce ne înconjoară, de aer, de sunete, de culori!

Să inspiri profund este primul gest, reflex, pe care îl faci atunci când deschizi geamul dimineața, când ieși dintr-o clădire în care ai petrecut mult timp sau când simți o presiune teribilă. Ai nevoie să respiri! Corpul nostru ne transmite toate cerințele lui, trebuie doar să îl ascultăm. Dar, în vijeliosul secol XXI nu este nicidecum ușor să ne punem viața în hold pentru a respira fără griji în orice moment, însă trebuie să creăm un astfel de moment, dacă vrem să reducem stresul, anxietatea și depresia și toate celelalte riscuri pentru sănătate asociate acestora. 

Totuși, nu putem uita că marile localități din România nu depășesc pragul de 50 de mp de spații verzi/locuitor, așa cum prevăd normele Organizației Mondiale a Sănătății. Noroc că normele europene în domeniu sunt ceva mai blânde, prevăd doar 26 mp pentru fiecare locuitor, deși nici raportat la acestea nu o ducem strălucitor peste tot.

Vestea bună este că, totuși, și orășenii au parte de beneficii pentru sănătate dacă își petrec timp în apropierea unor spații verzi. Și expunerile scurte, dar regulate pot elibera stresul, îmbunătăți sistemul imunitar și starea generală de bine. 

Aer curat!

Aerul pe care îl respirămeste esențial și oamenii de ştiinţă au stabilit că unul dintre cele mai importante elemente pentru organism este aerul respirat în natură, care energizează corpul. Aerul pe care-l respirăm zi de zi, conține de obicei ioni pozitivi, care nu sunt însă chiar atât de pozitivi pe cum le spune numele, pentru că de ei sunt responsabile proceselor industriale și poluarea. Ionii negativi, însă, sunt generați de locurile bine oxigenate, de vegetație: în păduri, la munte, lângă cursuri de apă. De ionii negativi din aer și lumina soarelui susnt legate diminuarea depresiei, iar priveliștile naturale reglează ritmul cardiac și tensiunea arterială. 

Mirosul pădurii

În afara unei ploi de primăvară, probabil că doar pădurea într-o dimineață senină poate mirosi mai proaspăt și mai frumos. Iar unii dintre cei mai sănătoși oameni de pe planetă, japonezii, au nu doar o dietă de invidiat, ci și obiceiuri numai de urmat. Aici au fost demonstrate științific, de exemplu, beneficiile plimbatului în natură, prin pădure sau parcuri dese. Așa cum pe vremuri se vorbea despre ”băile de soare”, ei vorbesc de câteva zeci de ani despre ”băile de pădure”. Termenul folosit de ei este shinrin-yoku. Shinrin înseamnă pădure, iar yoku, baie. Nu trebuie să alergi sau să urci munții, să depui efort fizic susținut. Tot ce ai de făcut este să te afli într-o pădure sau, mai exact, în prezența copacilor. Iar în Japonia, acest lucru face parte din programul lor național de sănătate! Un studiu publicat în 2009, arată în cifre beneficiile asociate cu întărirea sistemului imunitar și prevenirea cancerului, datorită uleiurilor esențiale (fitoncide), eliberate de arbori pentru a se proteja de germeni și insecte. 

Și sănătatea noastră mintală este influențată de mediu și poate fi îmbunătățită în natură. Tot în Japonia a fost publicat acum mai bine de 10 ani un studiu privind efectele la nivel psihologic pe care le are o plimbare prin pădure, de demonstrând o legătură clară în reducerea anxietății și a depresiei, dar și a stresului.

Dacă v-am făcut măcar puțin curioși, toată povestea asta cu ”baia de pădure” este explicată de dr. Qing Li în ”Forest Bathing: How Trees Can Help You Find Health and Happiness”, carte disponibilă și în România.

Sunetele naturii

Sunetul ploii, al unui pârâu de munte, al apei ce cade în cascadă, chiar al lemnului trosnind în foc sau sub picioarele noastre când pășim, sunt toate sunete ale naturii care ne induc o stare de calm. Acestora li se adaugă cântecul păsărilor și murmurul insctelor, foșnetul frunzelor și bătaia vântului ori sunetul acestuia printre crengi. ”Vocea” naturii și spațiile verzi sunt recunoscute a fi în legătură directă cu relaxarea și starea noastră de bine. Gândiți-vă doar la sunetele care vă sunt sugerate în diverse tehnici de relaxare ori yoga. Dar acum există și rezultatul unei cercetări, publicate în revista Scientific Reports, care dovedește acest lucru în urma unor studii care au folosit scanări cerebrale, monitoare de ritm cardiac și experimente comportamentale pentru a sugera o cauză fiziologică a acestor efecte. 

Expunerea la soare și Vitamina D 

Statul afară, în aer liber, mai ales în zilele însorite, ajută corpul nostru să producă Vitamina D, folosindu-se de razele soarelui, ca urmare natura ne poate ajuta și aici. În România, conform specialistilor din cadrul Ministerului Sănătății, populația generală are un deficit de vitamină D între 40 și 75%, ca urmare bine ar fi să folosim fiecare zi luminoasă pentru o plimbare, chiar și scurtă. Necesarul de vitamina D se poate obține prin expunerea mâinilor, feței, brațelor sau picioarelor la soare între 10-30 minute între orele 10:00 – 15:00, cel puțin de două ori pe săptămână. În perioadele reci, însă, cantitatea de vitamina D sintetizată în piele prin expunerea la soare trebuie completată prin alimentație sau suplimente alimentare, la recomandarea specialiștilor. Cum toamna și iarna sunt renumite pentru a ne exacerba stările de anxietate și a mări gradul de stres, natura ”capsulată” ne poate veni, totuși, în ajutor.

Beneficiile mersului pe jos

Motivul pentru care auziți foarte des recomandarea de a face mișcare măcar o jumătate de oră pe zi este că specialiștii au demonstrat beneficiile mersului pe jos pentru sănătate. Activitatea fizică regulată are un impact pozitiv asupra sănătății, fiind teoretic similară cu unele terapii medicamentoase tradiționale. 

Am început prin a vă spune cât de multe pot fi schimbate cu doar două ore pe săptămână petrecute în natură. În Marea Britanie a fost derulat timp de 2 ani un studiu care a cuprins peste 20.000 persoane, înscrise într-un program de auto-monitorizare și raportare a timpului petrecut în natură în ultimele 7 zile în asociere cu scale de auto-evaluare a stării de bine și perceperea subiectivă a sănății. Datele colectate de cercetători au arătat că este nevoie de exact 120 de minute pe săptămână pentru a simți o schimbare. Nu s-au înregistrat efecte benefice la doar o oră sau o oră și jumătate și nici efecte notabile la mai mult de două ore petrecute în natură într-o săptămână. Dar studiul mai arată și că nu contează ce faci în acele 2 ore în natură și nici dacă sunt 2 ore continuu sau cumulat. Totul e să îți acorzi aceste două ore.

Cum poți să o faci?

  • Coboară în fiecare zi cu o stație mai repede din mijlocul de transport public folosit
  • Dacă drumul spre stația de metrou sau autobuz poate trece prin parc, alege parcul în locul trotuarului printre mașini
  • Renunță cât de des la mașină în favoarea bicicletei sau a mersului pe jos
  • Dacă ai un mal de apă prin preajmă, caută să îl incluzi într-un traseu constant
  • Plimbarea câinelui nu trebuie să fie o corvoadă, chiar și printre blocuri: alege alei mai aerisite și cu vegetație 
  • Yoga sau Tai Chi Chuan în parc
  • Mers alert, nordic walking sau jogging 
  • Dacă tot lucrezi la distanță, poți lucra și din parc, ai nevoie doar de o baterie externă suplimentară sau un parc ce oferă încărcare
  • Implică-te în acțiuni de ecologizare sau plantare de copaci: ajuți natura și te ajuți și pe tine!

Leave a comment

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.