Detoxifierea de primăvară

Nouă semne că suferi de stres hepatic. Ficatul este cel mai harnic organ din corp, și cu toate acestea nu i se acordă atenția meritată. Lucrează din greu și îndeplinește circa 500 de funcții, de la stocarea zahărului, mineralelor și vitaminelor pentru a furniza energie organismului, până la descompunerea grăsimilor – cu participarea bilei – și controlul asupra producției și excreției de colesterol.

Implicat în digestie, metabolism dar și în imunitate, ficatul are tot dreptul să se plângă de oboseală. Și cu toate acestea este adesea ignorat. Suntem preocupați de sănătatea inimii și a dinților, de frumusețea pielii sau de pierderea în greutate, iar de ficat uităm cu desăvârșire. Să știi că și ficatul – asemenea inimii – poate suferi de stres. Diferența este aceea că, spre deosebire de inimă, el este discret și silențios, iar când apar semne că se află în dificultate, lucrurile stau deja foarte rău. Și asta pentru că ficatul este capabil să-și îndeplinească funcțiile și atunci când este deteriorat în proporție de 60, chiar 70%.

Stresul ficatului apare atunci când este suprasolicitat în mod constant. Alimentele grase ori excesiv procesate, conservanții, alcoolul, tutunul și toxinele din mediu, toate contribuie la suprasolicitarea lui, ajungând efectiv la epuizare, situație în care nu va mai fi capabil să filtreze și elimine toxinele din organism. Iar din acest punct îmbolnăvirea lui nu este decât o consecință firească și previzibilă. 

De unde știi că ficatul tău se află în pericol? Iată semnele pe care nu ar trebui să le ignori:

Modificarea culorii pielii

Ai observat o îngălbenire a  pielii și a ochilor?  Dacă da, atunci este primul semn al unui ficat aflat în dificultate, care nu mai funcionează corect și care nu mai este capabil să elimine toxinele, prin urmare bilirubina se acumulează în sânge.

Probleme de digestie

Balonările frecvente, constipația și durerile de stomac sunt semne ale suferinței ficatului. Cel mai probabil că nici bila nu funcționează corect, nemaifiind capabilă să desompună alimentele pe care le consumi.

Dureri de spate 

Unul din rolurile ficatului este acela de a purifica sângele. Când este sub stres, el nu mai reușește să furnizeze sânge purificat mușchilor și tendoanelor, ceea ce va dăuna flexibilității tale și îți va provoca dureri în partea superioară a spatelui, uneori chiar și uscăciune la nivel ocular. 

Stare de oboseală

Când te simți obosit, fără vlagă, aproape în permanență, înseamnă că oboseala este deja cronică iar ficatul va avea și el de suferit.

Urină mai închisă la culoare

O culoare mai închisă a urinei dar mai deschisă a scaunului indică o afectare hepatică.

Mâncărimi de piele

Mâncărimile de piele care afectează toată suprafața corpului sunt specifice bolilor hepatice, insuficienței renale și problemelor glandei tiroide.

Modificări ale dispoziției

Când ficatul este stresat, sănătatea emoțională poate fi și ea perturbată. Emoții precum furia, nerăbdarea, iritabilitatea și depresia sunt simptome frecvente atunci când ficatul este în primejdie. 

Prezența vânătăilor

Persoanele cu afectare hepatică (leziuni), în cazul cărora ficatul a încetat să mai producă proteinele necesare coagulării sângelui, se învinețesc și sângerează mult mai ușor.

Retenție de apă

Edemele de la nivelul membrelor inferioare și a abdomenului sunt tot semne că ficatul nu funcționează corect.

În afara tuturor semnelor menționate, un ficat care se află în suferință poate provoca și alte neplăceri precum acufene (zgomote în urechi) insomnie, amețeli, vedere încețoșată, lipsa apetitului sexual sau scădere drastică în greutate.

Detoxifiere și protecție

O detoxifiere hepatică poate ajuta la atenuarea multora dintre aceste probleme. Va trebui să începi prin a renunța la consumul de alimente grase și prăjeli, la junk-food, tutun și alcool și să faci ceva mai multă mișcare. Este important pentru ficatul tău să începi să eviți zahărul și alimentele cu zahăr adăugat, pentru că acesta inhibă capacitatea organismului de a produce enzimele necesare procesului de detoxifiere și provoacă o creștere a glicemiei și eliberarea unei cantități mai mari de insulină. Este recomandat și încurajat consumul de cereale integrale și grăsimi sănătoase, cum ar fi semințele de in și semințele de floarea-soarelui. Un condiment-minute, cu efecte notabile in detoxifierea ficatului este turmericul, acesta stimulând producerea enzimelor care pot elimina toxinele din organism.

De asemenea, ceaiul verde este și el plin de antioxidanți care ajută la eliminarea acumulării de grăsimi hepatice. Consumul a două-trei căni de ceai verde în fiecare zi reduce riscul de boli ale ficatului gras.

Dacă ții la sănătatea ficatului tău, nu îl ignora! Oferă-i toate condițiile să funcționeze normal și protejează-l. Pentru ca el să lucreze la capacitate maximă îți recomandăm folosirea periodică a protectoarelor hepatice care contribuie la regenerarea lui, ajută la scăderea triglicerildelor și diminuează încărcarea cu grăsimi a celulelor sale.

Unul dintre cele mai prețioase daruri pe care le are natura pentru ficatul tău este o plantă numită  Silybum marianum, ingredientul principal al Silimarinei, podusul cu remarcabile proprietățti detoxifiante și acțiune hepatoprotectoare. Ajută la formarea enzimelor și la buna funcționare a sistemului digestiv, stimulează producția bilei și reduce inflamațiile. Are efect decongestionant, colagog și spasmolitic. 

Leave a comment

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.