Ce rol au vitaminele în organism

Vitaminele și mineralele sunt elemente nutritive esențiale deoarece îndeplinesc o multitudine de roluri în organism. Alfă ce beneficii îți aduce consumul de vitamine pentru sănătatea ta și rolul fiecărei vitamine în buna funcționare a organelor vitale, în imunitate și în starea ta de bine.

Desigur, alimentele sunt o sursă importantă, însă consumul acestora nu poate asigura întotdeauna necesarul, acea doză zilnică recomandată. În multe situații, pentru a fi acoperit, ar trebui să fie consumate cantități uriașe din respectivele alimente, ceea ce, evident, nu este posibil. Și-atunci, știința ne oferă varianta simplă dar la fel de eficientă: vitaminele și mineralele sub formă de suplimente alimentare.

De ce are nevoie organismul de vitamine și minerale, de ce sunt ele atât de importante pentru buna lui funcționare? Ei bine, chiar dacă nu se vede și nu se simte, el este permanent „la treabă” și produce piele, mușchi și os, produce sânge care transportă substanțele nutritive și oxigenul necesar și, de asemenea, transmite semnale nervoase și produce mesageri chimici care duc informațiile și instrucțiunile de la un organ la altul pentru a susține viața. Fascinant, nu-i așa? Pentru ca toate aceste sarcini să fie îndeplinite exemplar, organismul are nevoie de… combustibil. De vitamine și minerale (nu mai puțin de 30!) pe care singur nu le poate produce în cantități suficiente.

Numite și micronutrienți, vitaminele și mineralele sunt suficiente organismului în cantități mici, rezonabile. Cu toate acestea, dacă nu le primește, îmbolnăvirea este garantată. Iată câteva exemple de boli care pot rezulta din deficiențele de vitamine:

Scorbut. Marinarii de odinioară au descoperit că a trăi luni întregi fără fructe sau legume proaspete (principalele surse de vitamina C)  provoacă sângerarea gingiilor și apariția scorbutului.

Orbire. În unele țări în curs de dezvoltare, oamenii  încă rămân fără vedere din cauza deficitului de vitamina A.

Rahitism. Deficiența de vitamina D (asociată celei de calciu și fosfor) poate provoca rahitism, o afecțiune caracterizată de țesut osos moale, care poate duce la deformări ale scheletului, cum ar fi picioarele „în paranteză”.

Așa cum lipsa micronutrienților cheie poate provoca daune substanțiale corpului, aportul de cantități suficiente poate oferi un beneficiu considerabil. Câteva exemple ale acestor beneficii:

Oase puternice. O combinație de calciu, vitamina D, vitamina K, magneziu și fosfor vă protejează oasele împotriva fracturilor.

Previne defectele congenitale. A lua suplimente de acid folic la începutul sarcinii ajută la prevenirea defectelor congenitale ale creierului și ale coloanei vertebrale la descendenți.

Dinți sănătoși. Fluorul nu numai că ajută la formarea oaselor, dar și împiedică distrugerea dinților din cauza cariilor dentare.

Diferența dintre vitamine și minerale

Vitaminele sunt organice și pot fi descompuse prin căldură, aer sau acid, pe când mineralele sunt anorganice și se țin de structura lor chimică. De ce contează asta? Pentru că cest lucru înseamnă că mineralele din sol și apă pot ajunge în organism prin plantele, animalele și lichide pe care le consumăm. Pentru vitamine acest lucru este mai dificil, deoarece prepararea termică a alimentelor, depozitarea și simpla lor expunere la aer le pot inactiva, fiind niște compuși atât de fragili.

Să mai amintim și faptul că mulți micronutrienți interacționează între ei. De exemplu, vitamina D ajută organismul să își ia calciul din alimentele care trec prin tubul digestiv și nu din oasele tale. Un alt exemplu este cel al vitaminei C, care ajută la absorbția fierului.

Rolurile vitaminelor în organism

Vitamina A: sănătatea pielii, țesuturilor și ochilor (menține vederea și previne cataracta), susține sistemul imunitar;

Vitamina B1: asigură funcționarea normală a celulelor nervoase, susține sănătatea pielii, părului, mușchilor și funcționarea normală a inimii;

Vitamina B2: susține absorbția nutrienților, menține metabolismul energetic normal, sănătatea membranei mucoasei digestive și a ficatului, ajută la absorbția fierului;

Vitamina B3: reduce nivelul colesterolului „rău” și îl crește pe cel „bun”, menține un nivel optim al trigliceridelor, sănătatea pielii și cea psihică;

Vitamina B5: transformă carbohidrații, grăsimile și proteinele în energie, susține funcționarea sistemului digestiv, ajută la regenerarea pielii;

Vitamina B6: reduce simptomele depresiei și susține buna funcționare a sistemului nervos, contribuie la formarea globulelor rosii, susține sistemul imunitar;

Vitamina B7: menține sănătatea pielii, unghiilor și părului dar și a unui nivel optim de glucoză la persoanele cu diabet;

Vitamina B9: previne defectele de tub neural în sarcină, reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare;

Vitamina B12: contribuie la formarea globulelor roșii din sânge, reduce riscul apariției unor afectări oculare precum degenerescența maculară și susține buna funcționare a sistemului nervos.

Vitamina C: celebritatea și-a câștigat-o prin faptul că susține buna funcționare a sistemului imunitar, dar, în plus, contribuie și la o mai bună absorbție a fierului în organism, la menținerea unui nivel normal de acid uric, a unei presiuni arteriale în parametri și, în consecință, la asigurarea sănătății aparatului cardiovascular;

Vitamina D: necesară pentru absorbția și utilizarea de către organism a calciului și menținerea nivelului normal al fosforului în sânge, susține sănătatea cardiovasculară și psihică și ajută la menținerea unei greutăți corporale sănătoase;

Vitamina E: principalele proprietăți ale acestei vitamine sunt cele antioxidante, oferind celulelor protecție împotriva distrugătorilor radicali liberi. Are ca și „zonă de expertiză” sănătatea pielii, atât ca aspect cât și în ceea ce privește vindecarea rănilor sau atenuarea mâncărimilor, simptome asociate unor afecțiuni ale pielii precum dermatita atopică sau psoriazisul. De asemenea, tot în beneficiul pielii, oferă protecție împotriva razelor ultraviolete;

Vitamina K: ultima în alfabetul vitaminelor dar nu și ca importanță pentru organism, această vitamină contribuie la menținerea sănătății sistemului osos dar și a celui nervos, precum și la asigurarea elasticității vaselor de sânge, diminuând astfel riscurile de afectare cardiovasculară.

Mai este necesar de reținut faptul că nu numai o alimentație dezechilibrată poate conduce la un deficit de vitamine și minerale. Consumul de alcool, unele afecțiuni, intervenții chirurgicale sau chiar tratamente medicamentoase pot avea ca și consecință carențe vitaminice și/sau minerale. Situații în care pentru a ajunge la un aport normal este nevoie de diferite suplimente alimentare.

Leave a comment

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.