Aproape o treime din viață ne-o petrecem dormind, iar acest lucru este perfect normal, pentru că somnul este un element esențial și un proces fără de care nu putem funcționa corect.
Ca să fie foarte clar despre ce vorbim, privarea de somn este una dintre cele mai crunte forme de tortură inventate de om. Somnul este la fel de important pentru organism cum sunt apa, mâncarea și respirația, fiind vital pentru menținerea unei bunăstări fizice și psihice. Pentru că somnul ajută și la odihna minții noastre, nu doar la recuperarea fizică.
Așadar, avem nevoie de un somn bun pentru o stare generală de bine!Pare genul de sfat inutil pe care îl primim de la părinți (nu doar în copilărie), din categoria ”să ai grijă de tine”. Dar un adult are nevoie de 7 până la 9 ore de somn! Pare un vis pentru mulți, însă acum poate este mai clar de ce vorbim despre somn ca fiind primul pas pentru o stare de bine. Pentru că cei mai mulți dintre noi abia reușim să dormim 6 ore pe noapte.
Experții spun că lipsa de somn duce la pierderea atenției, reducerea capacității cognitive, reacții întârziate și schimbări de dispoziție. Ca urmare, să facem primul pas, să încercăm să dormim. Dacă avem oră matinală de trezit, măcar să ne așezăm în pat ceva mai devreme, pentru a le da și minții și corpului timp să se refacă.Iar pentru cei care întâmpină problem cu dormitul, sunt câteva lucruri la îndemâna oricui pentru a ajunge la un somn mai bun:
Relaxați-vă!
Trebuie să facem în așa fel încât să ne scoatem mintea din priză. Să lăsăm gândurile la birou și grijile pe ziua următoare, pentru că sunt puține lucruri pe care le putem face cu mintea obosită.
Ca urmare:
- Un duș fierbinte cu produse relaxante sau o baie preleungită înainte de culcare
- După baie, musculatura ar trebui să se relaxeze în mod natural, dar puteți încerca și tehnici de relaxare musculară, dacă vă simțiți în continuare încordat
- Aromaterapia este, de asemenea, de ajutor; este suficient un dispenser pentru uleiuri esențiale relaxante
- Exerciții de respirație: inspirați adânc pe nas, timp de 4 secunde, țineți-vă respirația 7 secunde şi expirați uşor pe gură timp de 8 secunde. Totdeauna expirația trebuie să fie mai lungă decât respirația
- În loc să numărați oi, încercați să vă imaginați într-un peisaj de vis, relaxant, și să simțiți tot ce vă înconjoară: mirosurile, sunetele, gustul
Pregătiți camera de dormit
Nu este recomandat să dormiți în aceeași cameră în care ați mâncat ori și mai grav, este miros de fum de țigară. Dar până și în dormitor poate fi lipsă de aer proaspăt, așadar chiar și iarna, înainte de a vă întinde pe pat, deschideți geamul. Poate că aerul vi se pare rece, dar este proaspăt și vă va ajuta să va relaxați mai ușor.
În plus, asta va ajuta la reglarea temperaturii în cameră, pentru că organismul are nevoie să își reducă ușor temperatura pentru somn, lucru în directă legătură cu temperatura ambientală. Astfel, dacă în timpul zilei avem o temperatură a corpului de 36.5-37°C, seara înainte de culcare vom avea o temperatură de 36-36.5°C, ceea ce corespunde unei temperaturi ambientale de 20-24°C. Deci, în intervalul acesta, funcționarea organismului este optimă, ca urmare și somnul este de calitate. Cu siguranță pot fi și excepții. Dar, în general vorbind, dacă este prea cald în cameră, organismul va încerca să își reducă și mai mult temperatura, iar dacă este frig, va face eforturi pentru a-și crește temperatura. Ambele procese duc la probleme cu somnul!
Întuneric total
Pentru un somn relaxant, avem nevoie de întuneric, unii mai mult decât alții. Pentru cei care au probleme cu lumina, în general, nu este recomandat să folosească surse de iluminat nici măcar pentru mersul la baie. Lumina interferează cu producția de hormoni a somonului, melatonina, ca urmare ar fi bine să renunțăm la orice sursă de lumină în dormitor.
- Folosiți jaluzele pentru a acoperi geamul
- Încercați o mască pentru somn, dacă nu este posibil să împiedicați intrarea luminii în dormitor, mai ales dacă nu sunteți în propriul dormitor. Este recunoscut faptul că schimbarea locului de dormit poate să vină cu probleme de somn, așadar mai ales la hotel sau dacă petreceți noaptea în tren ori avion, este mai mult decât utilă.
- Renunțați la televizor, laptop, orice dispozitiv mobil cu cel puțin o oră înainte de culcare. Deși tentația de a le folosi ar putea fi puternică, cel mai bine este să le lăsați deoparte pentru a avea parte de un somn de calitate. Nu doar luminal or albastră vă crează dificultăți în a adormi, ci și faptul că vă distrag atenția de la ceea ce este mai important: să vă relaxați.
- Aruncați o privire în jur pentru a identifica toate sursele de lumină, cum ar fi ceasurile digitale, stațiile de încărcare și alte electronice. Dacă nu puteți renunța la ele, acoperiți-le!
Nu dormiți cu stomacul plin
Deși uneori zilele noastre de muncă țin până târziu în noapte, nu vom avea nicio șansă să adomim ușor sau să dormim bine dacă nu urmăm pașii de mai sus. În plus, dacă după ce ajungem acasă, în loc să ne relaxăm, ne așezăm la o masă copioasă, nu ne vom ajuta deloc organismul să se pregătească de somn. Așadar, este recomandat să mâncăm cu cel puțin două ore înainte de culcare și, în orice caz, să mâncăm ușor.
Deși ar părea o alegere simplă, fructele nu sunt neapărat ceea ce avem nevoie, pentru că riscăm să fermenteze peste noapte și să ne creeze probleme suplimentare. Așadar un ceai relaxant sau lapte cu miere, pentru cine preferă, sunt mult mai potrivite seara târziu, decât orice altă mâncare. Chiar dacă nu suntem foarte conștienți de asta, calitatea somnului este direct legată de calitatea vieții, de starea noastră de bine. Este la fel de important cum dormim ca și ce mâncăm, pentru că de amândouă are nevoie esențială corpul nostru.