Nevoi sau dorințe: fiecare au locul lor

DEX-ul definește bucuria așa: „BUCURÍE, bucurii, s. f. 1. Sentiment de mulțumire vie, de satisfacție sufletească”. Nu ne spune că ar fi echivalentă nici cu contul bancar, nici cu suprafața în metri pătrați a apartamentului în care locuim ori cu vreo competiție inutilă în gadgeturi sau număr de pantofi din șifonier. În mod paradoxal, complicăm lucrurile și ne privăm de ceea ce ne este cel mai la îndemână: exercițiul recunoștinței pentru ceea ce, de fapt, avem deja.

Să începem cu o listă care îți va dovedi cât de multe ai:

– alarma ceasului, dimineața.

Uf, ce-ar putea fi frumos la alarmă? Răsăritul de soare. Faptul că dormi lângă cineva. Micul dejun pe care-l pregătești pentru familia ta. O nouă zi, ca un cadou nedesfăcut. Poate o plimbare prin parc. Râsul unui copil, lătratul câinelui, vecinul care-ți ține ușa când urci cu bagajele. Vezi?

– munca.

Te-ai luat cu mâinile de cap? Munca ta înseamnă că ai ceva de dăruit, indiferent cu ce te ocupi. Există oameni care depind de ceea ce faci: de la colegi, la beneficiari (un medic salvează vieți, un patiser hrănește, un profesor crește viitorul). Da, munca, pe lângă salariul de care avem cu toții nevoie, înseamnă că avem un scop și un rost. Cum să nu te bucuri?

– dezordinea din casă.

Uf, dezordinea nu are cum să fie motiv de bucurie? Ba da! Curățenie deplină e doar în casele goale. Casa plină e o casă vie, camerele sunt martorii zilelor noastre, bucătăria este locul în care faci magie, baia e micul tău spa personal. Pereții mâzgăliți cu carioca sunt dovada că există cineva să-i mâzgălească, iar husa canapelei, pătată cu nectar de caise, arată ca are cine să bea nectar de caise. Nu trebuie să fie o casă perfectă: e suficient să fie o casă vie!

Iar lista poate continua. Și trebuie să continue. Completeaz-o tu cu toate motivele tale de recunoștință!

Care este diferența între nevoi și dorințe

E mult mai simplu decât pare. Nevoile sunt acelea pe care, odată ce le bifăm, putem savura viața cum se cuvine. Dorințele sunt cele pe care, dacă le formulăm corect, ne fac să visăm. Când le formulăm superficial, cu gândul la alții, ne sufocă, ne fac să ne simțim insuficienți. De exemplu, dacă aveți o mașină pe care vă puteți bizui, plecați în vacanțe! E o nevoie. Să ratezi weekend-urile muncind în plus pentru o mașină mai scumpă, e o dorință care s-ar putea să te încurce mai mult decât să te facă să vibrezi.

Să trăiești sănătos, însă, este o nevoie. De la care pornește și Yuga: vei descoperi în selecția noastră de produse exact acelea în care știm că s-a pus suflet, atenție și un strop de iubire. Și care ne îndeamnă să ne gândim la nevoi și să ne construim dorințe frumoase, din acelea care te fac să vrei să trezești în fiecare dimineață și să realizezi că viața e atât de frumoasă cât o faci tu să fie (dă o raită prin Magazinul de Fericire). Celebra piramidă a lui Maslow explică limpede: putem evolua, ne putem dezvolta și creștem atunci când ne sunt împlinite nevoile de bază. Cum se aplică acest concept la ceea ce propune Yuga? Prin mai multă grijă acordată nouă și celor dragi. Suntem siguri că vei găsi echilibrul ideal între nevoi și dorințe, că vei găsi ceea ce îți trebuie ca să aduci mai multă stare de bine în familia ta și că vei descoperi acea mică doză de răsfăț zilnic pe care o meriți din plin!

Așa că stinge cât mai des televizorul și joacă în propriul tău film! Fii regizorul bucuriei tale și lasă zilele să aibă, fiecare, happy end. Nu amâna ceea ce te animă și lasă scuzele inventate deoparte. Vrei să faci sport dar nu ai timp să mergi la sală? Fă yoga în living! Vrei să slăbești, dar începând de mâine? Începe azi! Înlocuiește zahărul cu miere aromată de lavandă și savurează ceaiul cu gândul la un câmp infinit, cu flori indigo. Vrei să dormi mai mult? Lasă un episod din serialul preferat pentru mâine. La nevoie, invită-l pe Moș Ene pe la gene cu un supliment de melatonină. Vrei să creezi o lume ca-n povești pentru micuța ta? Nu e nevoie să muți munții din loc, cheam-o la joacă: imaginația este cel mai bun ingredient al bucuriei! 

Așa se construiește bucuria, așa se cern nevoile de dorințe, așa se nasc echilibrul și pacea de zi cu zi. Henry Ford spunea că, dacă tu crezi că poți sau că nu poți face ceva, ai dreptate! Yuga este despre a crede în tine și în super-puterile tale! Lasă greșelile să te învețe, nu să te doboare. Poartă-te cu tine așa cum te porți cu un copil care învață să umble: încurajează-te când cazi, cere sprijin când obosești, ridică-te și mergi mai departe. Clădește-ți viața așa cum i-ai face o casă copilului tău: cu temelie, cu sens, cu valori și respect pentru fiecare cărămidă pe care o adaugi la construcție. Hrănește-ți rădăcinile, iar când simți că se clatină, amintește-ți că ai nevoie să le îngrijești. Trăiește în prezent, fă-ți planuri, visează și fii Yuga! Orice ar însemna asta pentru tine, noi suntem aici și te poți bizui pe noi. Știm că definițiile noastre pentru yuga sunt diferite, dar tot avem în comun ceva: sămânța de iubire care face viața să crească!

Leave a comment

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.