Atmosfera unui SPA la tine acasă

Cui nu îi place să fie alintat și răsfățat? Și probabil că nu de puține ori ne surprindem visând cu ochii deschiși la vacanțe de lux și experiențe decadente care de multe ori implică, pe lângă mese opulente, o relaxare într-un bazin sau un masaj.

Dar poate că nu este chiar atât de greu de obținut o astfel de relaxare și în propria noastră casă. Cu puțină imaginație, un pic de efort și mult entuziasm, reușim să transformăm totul pentru a ne face rost de oaza de liniște mult-visată.

Obiectivul oricărui centru spa este de a elibera tensiunea și de a permite minții și corpului nostru să se detașeze de problemele curente, în timp ce îi dăm și sufletului nostru o binemeritată tihnă, sub îngrijirea unui profesionist și cu ajutorul apei și al produselor de îngrijire.

De unde a pornit ideea de spa? Ei bine, nu este deloc o invenție modernă, chiar dacă numele și l-a căpătat relativ recent, de la orașul belgian Spa. Aflat în provincia Liège, într-o vale din munții Ardenilor, locul este una dintre cele mai populare destinații turistice din Belgia, fiind renumit pentru izvoarele sale minerale naturale și producția de apă minerală „Spa”. Iubitorii de Formula 1 îl cunosc pentru circuitul de Spa-Francorchamps, care găzduiește și Marele Premiu al Belgiei. Aici a avut loc și primul concurs de înfrumusețare din lume, Concours de Beauté, la 19 septembrie 1888.

Uitându-ne însă mai mult în urmă în istorie, multe culturi consideră scăldatul în izvor, fântână sau râu drept purificator- fizic și spiritual. Ritualurile complexe de scăldat erau practicate și în Egiptul antic, în orașele preistorice din Valea Indusului și în civilizațiile din Marea Egee.

În același timp, curele cu ape minerale au fost folosite timp de milenii și totdeauna a existat un amestec de conotații recreative și medicinale implicate, de la odihnă și relaxare, ameliorarea stresului și convalescență la recomandări ceva mai specifice.

Unele dintre primele descrieri ale folosirii băilor curative, în Europa, au venit din Grecia, aici fiind baza procedurilor moderne de spa. Ei foloseau mici bazine, căzi, pentru curățenia personală, iar cele mai vechi astfel de recipiente sunt băile din complexul palatului de la Knossos, Creta, și luxoasele căzi din alabastru excavate în Akrotiri, Santorini. Ambele datează de la mijlocul mileniului II î.Hr.

Tot grecii au înființat primele băi publice și credeau cu tărie că anumite izvoare naturale au fost binecuvântate de zei și sunt vindecătoare.

La Serangeum, camerele de scăldat au fost tăiate în dealul de unde veneau izvoarele termale. Acestea erau prevăzute cu nișe, scobite în stâncă, pentru îmbrăcămintea celor care le foloseau. Decorurile erau celebrele mozaicuri de o finețe rar întâlnită, cu detalii de neimaginat, dată fiind epoca.

Obiceiul s-a păstrat, iar primele spa-uri din timpurile moderne au devenit un motiv perfect pentru a părăsi orașul în timpul verii și sunt considerate primele destinații de vacanță. Sigur vă sună cunoscut Vichy în Franța, Baden-Baden în Germania, Bad Ischl în Austria, Fiuggi in Italia, Karlovy Vary în Cehia, pomenitul Spa din Belgia și, da, Băile Herculane, Olănești și Govora în România.

Toate aceste stațiuni și ideea de bază la spa, totodată, este apa (de obicei minerală, cu diverse săruri) și calitatea aerului.

Pronind de aici, tot ce avem de făcut este să transformăm baia noastră extrem de funcțională într-un veritabil spa. Pentru că există beneficii reale de ameliorare a stresului în doar 20 de minute de relaxare în apă, fie ea şi în cadă, iar asta este ceva ce cu siguranță am putea folosi cu toții.

 

Pasul 1: intră în atmosferă

 

Setați un playlist potrivit. Muzică de relaxare, sunete de păsări, rîuri, căderi de apă, valuri, ploaia… ce credeți că vi se potrivește cel mai bine și vă relaxează.

Scăpaţi de lumina artificială! Lumina caldă şi discretă a unei lumânări, diferită de orice lumină artificială, pe care o asociem mai degrabă cu focul din vatră, decât cu becurile care doar iluminează, vă ajută mai mult decât credeţi! Aşadar, aprindeţi o lumânare şi respiraţi adânc.

Creaţi-vă tot confortul de care aveţi nevoie! Odată ce ați recreat mirosurile și sunetele spa-ului, este timpul să adunați în jurul vostru tot ceea ce vă creează confort: cele mai moi prosoape de baie, cei mai comozi și pufoși papuci de casă, cel mai confortabil halat pentru baie. Cuvântul de bază la spa este confort.

 

Pasul 2: stabiliţi ce tratamente” vă aplicaţi

Porniţi de la o sesiune de periaj uscat, care crește fluxul sanguine și stimulează producția de colagen, de care tare are nevoie pielea voastră. De asemenea, crește elasticitatea, deci este minunat pentru tonifiere.

Se recomandă să începeți de la vârfurile picioarelor și să vă periați în sus spre inimă. Nu uitați să includeți spatele brațelor și spatele! Folosiţi periajul uscat chiar înainte de a intra în apă.

Așezați-vă la îndemână toate produsele pe care intențonați să le folosiți și dacă ați optat pentru o mască facial homemade, ocupați-vă întâi de asta.

Pregătiți apoi apa: pentru a creşte senzaţia de spa, adăugaţi plante aromatice- mușețel, rozmarin- care ajută la calmarea și hidratarea pielii.

 

Biluţe efervescente de baie

Poate sună copilăreşte, dar exact despre asta este vorba dacă ne hotărâm să recreăm un spa, la noi acasă. Micile bombe sunt făcute cu uleiuri volatile, diverşi compuşi relaxanţi, uleiuri pentru piele. Gândiţi-vă doar la asta: parfumul de iasomie și trandafir, de exemplu, vă va inspira exact ideea de adevărat centru spa elegant.

 

Sare de baie

SPA-ul original era despre băi cu ape minerale, după cu vă povesteam la început. Poate nu veţi reuşi să umpleţi toată cada cu apă minerală, dar bine ar fi măcar faţa să o curăţaţi cu apă minerală. Iar în apa de baie, dizolvaţi săruri. Cu siguranţă găsiţi unele naturale, iar pielea voastră, o să vă mulţumească! Şi mintea voastră, atunci când se va simţi relaxată, se va bucura de toate.

 

Încercaţi şi aromaterapia, pentru că vorbeam mai sus de faptul că la spa importante sunt apa și aerul! Dincolo de parfumurile lor delicioase, uleiurile esențiale și aromoterapia pot funcționa în ameliorarea tensiunii și chiar a stresului.

Chiar dacă nu aveți la îndemână un difuzor special, sunt suficiente câteva picături într-un vas cu apă caldă sau chiar lumânare parfumată, dacă nu sunteți alergic la mirosuri puternice.

 

Pasul 3: scufundaţi-vă în apă

 

Combinați baia cu o mască facială

Concomitent cu relaxarea în apă caldă, alegeţi o mască potrivită tenului şi nevoilor voastre sau pregătiţi-vă una singuri, din ingrediente existende, de obicei în casă: miere, ulei de măsline, gălbenuş de ou… Nu e deloc complicat. Dacă vă pregătiți din timp, puteți achiziționa și cele mai potrivite produse de îngrijire.

La fel puteţi proceda cu mâinile, cu unghiile şi cu părul. Timpul petrecut în apa caldă de baie este perfect pentru a ne îngriji cu totul!

 

Un minut de masaj

Mâinile prea uscate şi sensibile de la substanţele folosite ca dezinfectant, mai ales, dar şi din cauza altor agenţi de curăţenie sau pur şi simplu de la spălarea continuă a mâinilor, avem nevoie de cremă şi masaj uşor.

Încercaţi creme cu parfum de lavandă și miere. De asmenea, untul de shea este excelent pentru calmarea și repararea mâinilor pe timpul nopţii. Braţele şi picioarele, tălpile mai ales, pot beneficia de acelaşi răsfăţ!

 

Leave a comment

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.