Stare de bine si relaxare prin aromaterapie

Chiar dacă nu totdeauna putem să ne petrecem timp bun în mijlocul naturii, putem încerca să aducem natura la noi acasă. Mai exact, esenţa ei: mirosurile.Din diferite părți ale plantelor- rădăcini, semințe, frunze și flori ori chiar scoarţă, se pot extrage uleiuri esenţiale recunoscute pentru ajutorul lor în a ne recăpăta starea de bine.

Terapia prin inhalarea aromelor, aromaterapia pe scurt, este adesea folosită ca remediu natural pentru ameliorarea anxietății și stresului, ba chiar cu unele aprecieri şi atunci când vorbim despre despresie. O teorie a modului lor de funcționare este că, prin stimularea receptorilor mirosului din nas, aceştia pot transmite mesaje către sistemul nervos. De asemenea, se crede că acestea au un efect subtil asupra sistemelor chimice și energetice ale corpului.

 

O nouă modă?

Ei, bine, nu! Aromaterapia nu este o invenţie a timpurilor moderne, chiar dacă actualul nume i-a fost dat în secolul XX de parfumierul și chimistul francez René-Maurice Gattefossé, în 1937. Terapiile pe bază de uleiuri esenţiale sunt prezente de mii de ani în culturile antice din China, India, Egipt și nu numai.

Distilarea uleiurilor esențiale este atribuită persanilor în secolul al X-lea, deși practica ar fi putut fi folosită de mult timp înainte de aceasta. Informații despre distilarea uleiurilor esențiale au fost publicate în secolul al XVI-lea în Germania.

 

Ce am putea primi de la natură prin aromaterapie?

Probabil că cel mai important beneficiu este relaxarea, mai ales dacă le folosim în combinaţie cu meditaţia. Probabil că deja știm că respiraţia profundă este una dintre principalele metode de relaxare, iar dacă îi aducem în sprijin şi esenţe naturale, nu putem vorbi decât de beneficii suplimentare. În plus, aromaterapia oferă contextul unui moment de linişte, în care aromele ne îmbie să respirăm adânc şi să ne odihnim mintea. Folosind uleiurile potrivite, am putea să ne îmbunătăţim calitatea somnului, să ameliorăm senzaţiile de stres şi anxietate, să ne creăm practic un spaţiu protejat în care să ne regăsim liniştea.

 

Laura Schiau, absolvent de Chimie Industrială, și-a descoperit în timp o pasiune în studiul uleiurilor esențiale. Cu ajutorul acestora, spune ea, putem ajunge să ne cunoaștem mai bine, să înțelegem care sunt și de unde vin problemele noastre. Cum? Răspunsul este aromatestarea. Încercând mai multe uleiuri, observăm ce ne place, ce ne este indiferent și ce respingem. Astfel, spune ea, putem înțelege, de exemplu, de ce lavanda nu are același efect pentru toți. Dacă unei persoane îi place aroma uleiului esențial de lavandă, îi va fi de ajutor în caz de insomnie, altfel, nu!

 

Câteva dintre cele mai utilizate uleiuri esenţiale sunt extrase din:

Valeriană, care promovează somnul și calmează nervii, poate avea un efect sedativ ușor asupra corpului.

Lavanda este unul dintre cele mai populare uleiuri de aromoterapie, folosită de obicei pentru relaxare. Vă puteţi bucura de mirosul ei inclusiv într-o baie relaxantă.

Iasomie are un miros excepţional, iar aroma ei poate induce o stare de bine şi calmează fără a provoca somnolență. Puteţi inspira direct din sticluţă sau folosi un sifuzor, iar parfumurile cosmetice cu iasomie pot fi de acum înainte marca voastră!

Busuiocul nostru cel de toate zilele poate fi inspirat ca ulei esenţial, pentru că în aromoterapie se crede că ajută la calmarea minții și la ameliorarea stresului.

Uleiul de bergamotă provine din portocalele bergamote și are un parfum revigorant de citrice şi ajută la îmbunătățirea dispoziției.

Mușețelul este bine cunoscut pentru proprietățile sale relaxante și sedative și mirosul îmbătător.

Uleiul esențial de trandafir este extras din petalele florii şi se consideră că relaxează simțurile.

Ylang ylang, cu parfumul său floral, este utilizat în aromoterapie pentru a induce relaxarea. În combinaţie cu lavandă și bergamotă, poate face minuni când suntem extrem de încordaţi.

Uleiul de tămâie este fabricat din rășina arborelui Boswellia. Are o aromă dulce și moscată, cu semne de reducere a anxietăţii. Se poate combina cu succes cu lavandă și bergamotă.

Patchouli este utilizat în medicina ayurvedică pentru ameliorarea anxietății, stresului și depresiei. Este adesea combinat cu alte uleiuri esențiale, cum ar fi lavanda. Între efectele pomenite des sunt calmul și relaxarea.

 

În funcție de rezultatul pe care vrem să îl obținem, alegem și modul de folosire a uleiurilor esențiale, spune Laura Schiau, care studiează de ceva vreme uleiurile esențiale. Ca urmare, difuzarea acestora este de ajutor pentru schimbarea dispoziției, inhalările reci pot fi folosite în caz de atac de panică, oboseală, senzație de greață… În funcție de frecvența lor, băile pot fi utile în prevenție sau chiar în terapii, iar aplicarea uleiurilor pe piele, (întotdeauna diluate în uleiuri vegetale), este cel mai la îndemână.

 

Cum practicăm aromaterapie?

Beneficiile uleiurilor esențiale vin mai ales din sursa lor: natura. Aşadar, atunci când decideţi să încercaţi aromaterapia, căutați produse realizate din uleiuri esențiale pure, nicidecum parfumuri artificiale sau sintetice.

 

Difuzie

Puteți utiliza un dispozitiv difuzor pentru a răspândi parfumul uleiurilor esențiale sau pur şi simplu puteţi picura uleiul esenţial într-un bol cu apă sau într-un recipient ce poate fi uşor încălzit, pentru ca aromele să poate fi mai uşor eliberate.

 

Spray-urile de cameră sunt o altă opţiune, şi puteţi să cumpăraţi unul gata pregătit sau să vă faceţi propriul amestec, din uleiuri esențiale și apă, într-un recipient cu atomizor.

 

Masaj

Uleiurile esențiale sunt folosite chiar şi în combinaţie cu uleiul de masaj, pentru că îmbinarea aromaterapiei cu masajul este o modalitate excelentă de relaxare. Atenţie, însă, uleiurile esenţiale sunt concentrate şi pot irita pielea, aşadar este important să nu le aplicați direct, ci să adăugaţi câteva picături în uleiul de masaj.

Băi

Uleiurile și sărurile parfumate de baie sunt, de asemenea, la îndemâna oricui pentru a transforma baia sau dușul într-o experiență relaxantă.

 

Produse pentru piele și păr

Săpunurile parfumate, loțiunile și produsele pentru păr şi piele vă pot ajuta să purtați parfumul uleiurilor esențiale cu voi, oriunde ați merge.

 

Deși în general sunt considerate sigure, uleiurile esențiale ar putea provoca o reacție alergică atunci când le inhalați. Dacă sunteți foarte sensibil la mirosurile puternice, ar fi bine să evitaţi să apropiaţi prea tare recipientul în care se află, de nas. Ar fi mai indicat să lăsaţi doar câteva picături într-un bol cu apă, pentru ca mirosul acestora să fie difuz.

Aromaterapia se bazează pe inhalarea aromelor uleiurilor esenţiale, dar spuneam mai devreme că acestea pot fi folosite şi în masaj, în combinaţie cu uleiul de bază. Pot fi masate, însă, doar mâinile sau tâmplele ori tălpile, însă nici în aceste situaţii nu renunţaţi la a amesteca uleiul esenţial cu o altă bază- crema de mâini uzuală sau un alt ulei neutru.

Este important să ştim că uleiurile esenţiale lucrează cu simţurile şi, fie că vă place să vă relaxați citind o carte, ascultând muzică, meditând sau practicând yoga, încorporând aromaterapia, întreaga experienţă poate fi îmbunătăţită.

Iar de aici e doar un pas până la atingerea unei stări generale de bine şi chiar creşterea calităţii vieţii!

 

Leave a comment

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.