Nu este un secret ca există o legătură directă între starea ta de bine și ieșirile în natură. Însă cum faci să te bucuri de natură în spațiul urban, aglomerat și dominat de beton. Stilul de viață urban modern este asociat cu stresul cronic, activitatea fizică insuficientă și expunerea la pericole de mediu antropice.
Spațiile verzi urbane, cum ar fi parcurile, locurile de joacă și verdeața rezidențială, pot ajuta la îmbunătățirea sănătății mintale și fizice oferind relaxare și reducerea stresului, stimulând coeziunea socială, susținând activitatea fizică și reducând expunerea la poluanți, zgomot și căldură excesivă.
Iar pentru momentele în care parcul pare atât de departe în economia zilei noastre de muncă, putem oricând să ne creăm acasa, în balcon, pe terasă sau chiar în bucătărie, micro-grădina noatră verde. Oricât de puțin verde, ne ajută să respirăm mai relaxați! În 2017, Organizația Mondială a Sănății a prezentat un studiu elaborat în acest sens, iar datele sunt fără tăgadă: cu cât mai mult spațiu verde în jurul nostru, cu atât mai bine pentru starea noastră de bine. Cercetările arată că intervențiile pentru creșterea sau îmbunătățirea spațiului verde urban pot oferi rezultate pozitive asupra sănătății, sociale și de mediu pentru toate grupurile de populație, în special în rândul grupurilor cu statut socio-economic mai scăzut.
Rămâne să vedem cum facem rost de ceva mai mult verde în jurul nostru, în condițiile în care construcțiile înghit tot mai mult loc.
Spațiile verzi din orașe
Deja, de mai multe decenii, creşterea densităţii locuitorilor din zonele urbane produce o nevoie crescândă de spaţiu, pentru că multe construcții imobiliare au fost ridicate în detrimentul spaţiilor verzi. La nivel mondial, protejarea și dezvoltarea acestora în marile orașe este de mai mult timp o provocare la care trebuie să răspundă administrația, prin înmulțirea parcurilor, dar și a lacurilor (artificiale). Atingerea acestui deziderat depinde însă de găsirea suprafețelor care pot fi amenajate, dar, cel puțin teroretic, aceste investiții nu sunt la fel de costisitoare ca proiectele de infrastructură rutieră.
Ce nu trebuie să pierdem din vedere este însă că restrângerea spaţiilor verzi accentuează puternic riscurile ecologice urbane şi are un impact negativ imediat asupra calităţii vieţii şi stării de sănătate a populaţiei.
Potrivit unui studiu realizat de InfoCons, dat publicității în 2019, Aradul este cel mai verde oraș din România, între Municipiile Reședința de Județ. Acesta are o suprafață de aproape 1000 de hectare de verdeață, în timp ce Timișoara se laudă cu o suprafață verde la jumătate, aproximativ 575 hectare. Alte orașe care stau bine la capitolul spații verzi sunt Oradea, Cluj-Napoca, Târgu-Jiu, Craiova, Brașov, Târgoviște și Galați. Dacă luăm în considerare datele de mai sus, nu este de mirare că un barometru urban privind calitatea vieții în marile orașe din România, le plasează pe acestea și pe primele locuri în topul realizat.
Pe lângă alte beneficii luate în calcul, acestea sunt orașe în care locuitorii lor pot închiria sau folosi biciclete ca mijloc alternativ de deplasare, pot merge ușor la un picnic în parc sau pe malul unei ape, pot practica sporturi în aer liber, de obicei sunt organizate crosuri și alte acțiuni sportive în beneficiul comunității. În același timp, pot ajunge ușor la munte sau într-o zonă ralaxantă din apropierea aglomerărilor urbane, fără să petreacă ore în șir în trafic.
Spații verzi în clădirile de birou
Grădinile verticale și pereții vegetali sunt cel mai nou concept în domeniul spațiilor verzi urbane, în secolul XXI, și reprezintă o soluție rapidă și estetică pentru a beneficia de un aer ceva mai purificat. Pot fi montate (pentru că tehnologia acestora folosește panouri), atât pe pereți exteriori, cât și în interior, în balcoane sau terase.
Principalul lor beneficiu este crearea unei biodiversități în așa-zisa junglă urbană, alături de reducerea cantității de carbon. Aerul devine brusc mai proaspăt, chiar și în birouri, camere sau restaurante, iar efectul vizual este de mare impact.
Mai timid deocamdată, dar sunt deja și în România clădiri de birouri care amenajează un astfel de spațiu interior. De obicei plantele sunt vizibile în zona de lobby, unde sunt create de cele mai multe ori zone ample cu jardiniere masive, dar și în zona de luat masa, de multe ori înconjurată de plante.
Însă în lume sunt de o vreme deja spații mult mai avangardiste, unde clădiri întregi sunt integrate naturii din jur de către arhitecți.
Grădina de pe acoperiș
Dacă de spațiile de la birou nu suntem noi responsabili, de cele de acasă suntem cu siguranță, iar suprafața disponibilă nu ar mai trebui să fie un impediment pentru a ne bucura de verde. În acest moment există chiar o mișcare globală legată de grădinăritul urban, în esență fiind vorba de cultivarea plantelor, florilor și chiar unor legume în cele mai ciudate locuri, de la cornișe de acoperișuri, la balcoane, pe terase, ziduri și la margine de drum.
Dar cu fiecare mic spațiu astfel câștigat, natura se întoarce în oraș.
În aceste mici grădinile urbane se poate cultiva mâncare sănătoasă, iar oamenii se reconectează cu natura. De asemenea, oferă spații pentru experimentare de noi idei și dobândirea unui nou hobby, de asemenea esențiale pentru starea noastră de bine și echilibrul interior!
Iar grădinile verticale sunt o alternativă verde pentru un spațiu orizontal restrâns.
Perete verde acasă
Draparea pereților cu licheni este unul dintre cele mai la modă finisaje, putem spune cu un efect spectaculos, și cu multe beneficii. Specialiștii pot monta lichenii pe orice suprafață fixă sau mobilă, pe tavane, uși glisante ori pe sticlă.
Iar dacă vreți să încercați întâi pe spații mai mici, puteți oricând opta pentru un tablou lucrat din mușchi.
Cu o îngrijire minimă, pentru că lichenii nu au nevoie de lumină naturală sau apă, rezistă până la 10-15 ani. Nu atrag insecte, nu conţin alergeni sau substanțe iritante și sunt un bun indicator al umidității aerului în încăperi.
Mini-grădina din bucătărie
Una dintre cele mai la îndemână posibilități de a avea un strop d everde în jurul nostru, bineînțeles că sunt florile de apartament pe care le cunoaștem deja. Dar și mini-grădina cu plante aromatice pe care putem să o cultivăm cu ușurință în propria bucătărie, într-o zonă mai luminoasă, sau pe balcon, dacă vrem să plantăm în jardiniere. Este nu doar o modalitate de a beneficia de o zonă odihnitoare pentru ochi și minte, este și un joc pe care îl putem juca împreună cu copiii.