Din cele mai vechi timpuri, mierea a fost folosită atât ca hrană, cât și ca medicament. Aceasta conține în principal glucide, glucoză și fructoză, acestea fiind zaharuri simple, direct asimilabile.
Cele două componente de bază (fructoza și glucoza) ale mierii se găsesc în proporție de aproximativ 80% și sunt direct asimilabile de către organism. Dar mierea este și o sursă excelentă de vitamine, în acest caz fiind vorba de vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6, B6), vitaminele C și K. Mai conține și majoritatea substanțelor minerale, respectiv potasiu, clor, sulf, calciu, sodiu, fosfor, magneziu, siliciu, fier, mangan și cupru. Cărora li se adaugă acizii organici, compușii cu rol antibiotic sau antioxidant.
În țara noastră se produc numeroase sortimente de miere, acestea diferențiindu-se în funcție de… proveniența materiei prime, adică de unde au adunat albinele nectarul. Astfel, cele mai des întâlnite sunt mierea de tei, salcâm, floarea soarelui, rapiță, mierea polifloră sau de mană de pădure, sortimentele mai rare fiind cele de coriandru, mentă, sulfină, albăstrele, zmeură, roiniță, cimbrișor, trifoi sau brad. Indiferent de sortiment, mierea are calități care aduc beneficii organismului. Iată numai câteva dintre ele:
Este bogată în antioxidanți
Mierea de înaltă calitate conține mulți antioxidanți importanți care includ acizi organici și compuși fenolici, cum ar fi flavonoizii. Antioxidanții au fost asociați cu reducerea riscului producerii de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și unele tipuri de cancer. De asemenea, ei pot contribui la scăderea tensiunii arteriale și la menținerea sănătății ochilor.
Este „mai puțin rea” decât zahărul pentru diabetici
Mierea poate reduce mai mulți factori de risc ai bolilor de inimă, frecvent ântâlniți la persoanele cu diabet de tip 2. De exemplu, poate reduce colesterolul „rău” (LDL), trigliceridele și inflamația, în același timp crescând colesterolul „bun” (HDL). Cu toate acestea, unele studii au constatat că mierea poate crește, de asemenea, nivelul zahărului în sânge, doar că nu la fel de mult ca zahărul rafinat. Este motivul pentru care ea ar trebui consumată totuși cu precauție de aceste persoane. Foarte important este să fie folosită miere de înaltă calitate, „curata”, care nu a fost adulterată, adică în compoziția căreia nu au fost introsuși aditivi sau chiar îndulcitori precum siropul de porumb, de orez sau alte tipuri de zaharuri.
Poate reduce trigliceridele
Creșterea trigliceridelor din sânge este un alt factor de risc pentru bolile de inimă. Acestea sunt, de asemenea, asociate cu rezistența la insulină, un factor principal al diabetului de tip 2. Nivelurile trigliceridelor tind să crească la o dietă bogată în zahăr și carbohidrați rafinați. Mai multe studii au constatat ca un consum regulat de miere are ca și efect un nivel mai scăzut al trigliceridelor, mai ales atunci când este utilizată pentru a înlocui zahărul.
Ajută la vindecarea tusei la copii
Tusea este o problemă comună pentru copiii cu infecții ale căilor respiratorii superioare, aceasta afectând somnul și calitatea vieții atât copilului cât și a părinților.
Medicamentele obișnuite pentru tuse nu sunt întotdeauna eficiente și, în plus, pot avea efecte secundare. Dovezile indică faptul că mierea poate fi o alegere mai bună, fiind foarte eficientă. ATENȚIE! Mierea nu se administrează niciodată copiilor cu vârsta sub un an din cauza riscului de botulism.
Uimitoarea miere de Manuka
Cea mai calitativă și mai căutată miere este în prezent mierea de Manuka. Este miere crudă, 100% pură, certificată pentru autenticitate și nivel de bioactivitate de laboratoare independente, în conformitate cu standardele oficiale ale Guvernului Noii Zeelande pentru mierea de Manuka monofloră, cu factor activ MGO certificat. MGO (Metilglioxal) reprezintă activitatea antimicrobiană a mierii, respectiv capacitatea acesteia de a ucide anumite tipuri de bacterii. Cu cât MGO este mai ridicat, cu atât mierea are un factor mai ridicat și proprietăți antimicrobiene și calmante mai ridicate.
Are proprietăți antibacteriene și antifungice, proprietăți antivirale, fiind un remediu de sezon în caz de răceală sau gripă. Conține un complex unic de nutrienți (aminoacizi, enzime vii, vitamine și minerale precum cele din grupa B, calciu, fier, magneziu, potasiu, zinc) și puternice proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Reduce activitatea radicalilor liberi, protejând celulele corpului împotriva stersului oxidativ (principala cauză a îmbătrânirii celulare) datorită cantității mari de compuși fenolici.
Foarte apreciată de consumatori este și mierea de Manuka din flori sălbatice, un produs inovator, cu gust delicios, ce combină proprietățile bioactive ale mierii de Manuka MGO 40+ cu beneficiile mierii provenită din flora sălbatică a pădurilor Noii Zeelande.
Darurile pe care albinele le fac oamenilor nu se reduc numai la miere. Un alt produs cu valoare ridicată pentru sănătate este lăptișorul de matcă pur care, pe lângă nivelul ridicat de aminoacizi, conține mai ales opt aminoacizi esențiali pe care organismul uman nu-i poate sintetiza, cu toate că ei sunt necesari într-o alimentație zilnică echilibrată.
Mierea cu polen și lăptișor de matcă este, de asemenea, un produs de excepție recomandat în principal pentru întărirea imunității organismului, bogat în vitamine (B1, B2, B6, B12, A, C, D), biominerale (Zn, Ca, Mg, Fe, Cu), bioenzime și proteine. Este recomandată ca adjuvant în suprasolicitare fizică și intelectuală, deficiențele imunitare, întârzierile de creștere la copii, stările de slăbiciune ale vârstnicilor, reumatism, afecțiuni hepatice, ca tonic general și vitaminizant.