Parte a dietei mediteraneene, uleiul de măsline este cea mai sănătoasă grăsime de pe Pământ. Și totuși, uleiul de măsline nu este tot la fel, existând și clasificări ale acestuia: extravirgin, virgin, rafinat, brut sau din turte de măsline. Fiecare tip de ulei are niveluri diferite de aciditate, arome și culoare. Și, desigur – așa cum este și normal –, prețuri diferite. Pentru că este firesc să coste calitatea.
Referindu-ne la uleiul de măsline în general, acesta a dovedit în toate studiile efectuate asupra lui, că are extraordinar de mari beneficii pentru sănătate datorită acizilor grași și antioxidanților pe care îi conține.
Ce este și cum se face uleiul de măsline?
Uleiul de măsline este uleiul extras din măsline, fructele măslinului. Procesul de producție este incredibil de simplu. În mod tradițional, măslinele sunt presate în vederea extragerii uleiului din ele, pe când metodele moderne presupun zdrobirea și amestecarea lor și apoi separarea uleiului de pulpă prin centrifugare. După centrifugare, în tescovină mai rămân cantități mici de ulei. Acest ulei rămas poate fi extras folosindu-se anumiți solvenți chimici și este cunoscut sub numele de ulei de turte de măsline. Acesta este cel mai ieftin tip de ulei dar și cel mai slab calitativ, având o reputație proastă în principal din cauza folosirii solvenților.
Uleiul de măsline extravirgin este cel mai puțin procesat tip de ulei și considerat cel mai sănătos. Este extras folosind metode naturale și standardizat pentru puritate și anumite calități senzoriale cum ar fi gustul și mirosul. Uleiul de măsline care este cu adevărat extravirgin are un gust distinct și este bogat în antioxidanți fenolici, acesta fiind principalul motiv pentru care este atât de benefic.
Compoziția uleiului de măsline extravirgin
Uleiul de măsline extravirgin conține cantități modeste de vitamine E și K dar o mulțime de acizi grași benefici. O singură lingură de ulei de măsline (aproximativ 13,5 grame) conține:
- Grăsimi saturate: 14%;
- Grăsimi monoinsaturate: 73% (în principal acid oleic);
- Vitamina E: 13% din doza zilnică recomandată;
- Vitamina K: 7% din doza zilnică recomandată.
Foarte bogat în antioxidanți, uleiul de măsline extravirgin poate fi de mare ajutor în combaterea unor boli grave. Principalii antioxidanți ai acestuia includ oleocantalul (cu efect antiinflamator) și oleuropeinul, o substanță care protejează colesterolul LDL (rău) de oxidare. Deși unii îi reproșează uleiului de măsline extravirgin că are un aport prea ridicat de acizi grași Omega-3 și Omega-6, totuși cantitatea totală de grăsimi polinesturate este una echilibrată care nu reprezintă niciun motiv de îngrijorare.
În condițiile în care uleiul din turte de măsline nu are aproape niciun beneficiu pentru sănătate, iată ce comoară este cel extravirgin:
1. Funcționează ca antiinflamator
Oleocantalul este un compus fenolic specific care se găsește în uleiul de măsline extravirgin și se spune că este responsabil pentru senzația de arsură sau furnicături care se experimentează la degustarea unui ulei de măsline extravirgin de înaltă calitate. Fenolii prezenți în uleiul de măsline au proprietăți antiinflamatorii și, ca atare, pot avea efecte similare cu analgezicele și antitermicele. De asemenea, pot ajuta la prevenirea bolii Alzheimer și la distrugerea celulelor canceroase; oleocantalul elimină plăcile beta-amiloide din creier.
2. Protejează împotriva diabetului
S-a demonstrat că o dietă bogată în ulei de măsline, săracă în grăsimi saturate, moderat bogată în carbohidrați și fibre solubile din fructe, legume, leguminoase și cereale este cea mai eficientă pentru diabetici. Ajută la scăderea lipoproteinelor „rele” cu densitate mică, îmbunătățind în același timp controlul glicemiei și protejând împotriva rezistenței la insulină.
3. Reduce problemele cardiace
Uleiul de măsline extravirgin ține sub control acumularea colesterolului în sânge, ceea ce are ca și consecință reducerea riscurilor expunerii la ateroscleroză și la probleme cardiace.
4. Reduce hipertensiunea arterială
Studii recente au demonstrat faptul că un consum regulat de ulei de măsline extravirgin poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale sistolice și diastolice.
5. Îmbunătățește nivelul colesterolului din sânge
Uleiul de măsline extravirgin scade nivelul colesterolului total din sânge, colesterolului LDL și al trigliceridelor. Colesterolul LDL, numit și „colesterolul rău”, este responsabil de producerea atacului de cord. Uleiul de măsline extravirgin, bogat în aproape 40 de substanțe chimice antioxidante, ajută la reducerea efectelor de oxidare ale colesterolului LDL.
6. Stimulează metabolismul
Uleiul de măsline extravirgin stimulează metabolismul, dezvoltarea unei structuri osoase bune și dezvoltarea creierului la copii. Fiind o excelentă sursă de vitamina E, este recomandat tuturor categoriilor de vârsta.
7. Îmbunătățește digestia
Se știe că uleiul de măsline ajută la procesul digestiv, fiind folosit și ca ulei medicinal pentru curățarea tractului digestiv și pentru îmbunătățirea peristaltismului (mișcării intestinale).
8. Ajută la pierderea în greutate
Deși bogat în calorii, uleiul de măsline a demonstrat că ajută la reducerea nivelului de obezitate. Experții sugerează că este foarte greu să te îngrași din grăsimile mono-nesaturate prezente în uleiul de măsline. Experimentele au arătat rezultate pozitive în ceea ce privește reducerea greutății corporale umane.
9. Previne formarea calculilor biliari
Studii recente au arătat că un consum moderat de ulei de măsline (aproximativ două linguri pe zi) poate reduce riscul de a dezvolta calculi biliari.
10. Protejează împotriva osteoporozei
Un consum ridicat de ulei de măsline pare să îmbunătățească mineralizarea și calcificarea oaselor. Uleiul de masline extravirgin ajută la absorbția calciului și, prin urmare, joacă un rol important în prevenirea apariției osteoporozei.