3 beneficii ale postului pentru sănătatea ta

Yuga s-a născut din nevoia și dorința noastră de a simți bucurie în fiecare zi. Totul începe, însă, de la sănătate și echilibru: indiferent ce te motiveză să ții post, pe Yuga vei găsi produsele care îl transformă într-o perioadă de reconectare cu tine și cu valorile în care crezi.  

Dacă ar fi să respecți canoanele religioase, de patru ori pe an ar trebui să postești. Inclusiv în această perioadă premergătoare Paștelui. Ceea ce ar însemna ca, vreme de 40 de zile, să elimini din alimentație produsele de origine animală, respectiv carnea, lactatele și ouăle. Desigur, un post cu adevărat religios înseamnă cu mult mai mult decât abținerea de la acest tip de produse. Înseamnă o purificare a spirituală, un act de căință în fața Creatorului și un minunat prilej de a te autoeduca. De a-ți înfrâna pornirile omenești care nu te onorează, acelea de a-ți minți, bârfi, urî, disprețui și invidia semenii. Chiar dacă este vorba de dușmani.

Postul este o altfel de hrană pentru corp și pentru suflet. „În general, se știe că Postul este respectat de oamenii religioși, însă aduce beneficii fizice și psihice pentru oricare dintre noi. Psihoterapia pe care o practic constă în tehnici de restructurare a gândurilor negative, care aproape întotdeauna sunt însoțite de emoții și simptome neplăcute (gând negativ = neliniște, tristețe = palpitații, durere de stomac etc). Evitarea gândurilor negative legate de diferite aspecte ale vieții noastre ar aduce o creștere a stării de bine atât din punct se vedere fizic, cât și psihic. Atitudinea pozitivă față de semenii noștri prin fapte, gesturi, cuvinte frumoase, acceptare și emoții pozitive exprimate este o hrană pentru suflet care nu poate fi înlocuită cu nimic altceva.”(Mariana Rădulescu, psiholog și psihoterapeut, SCUUB)

Totuși, referindu-ne la post strict din punct de vedere alimentar – chiar și nedublat de comportament și atitudine creștină -, acesta are o seamă de beneficii pentru sănătate. Beneficii, de altfel, recunoscute și de știință. Desigur, există și unele situatii în care o suferință cronică nu este compatibilă cu postul. Fie este vorba despre un organism slăbit care are nevoie de o alimentație complexă, hrănitoare și echilibrată, fie multe dintre alimentele permise în post îi sunt interzise în dieta bolii de care suferă.

Oamenii de știință au constatat că a ține post și numai trei zile pe săptămână (dar ca regulă generală, pe tot parcursul anului), dublează speranța de viață și crește performanțele creierului, protejându-l de afecțiuni degenerative precum boala Alzheimer. În plus, inima va fi mai sănătoasă iar circulația sanguină semnificativ îmbunătățită. Teoriile – bazate totuși pe cercetări – merg chiar mai departe de atât, făcând referire inclusiv la pacienții oncologici, supuși chimioterapiei. În aceste cazuri, mecanismul ar fi acela că cele câteva zile de post vor înfometa celulele sănătoase ale organismului, lucru care le va determina să lupte cu mai multă îndârjire pentru a supraviețui, crescându-le rezistența în fața agresiunii chimioterapiei. Pentru că, așa cum se știe, acest tip de tratament are ca obiectiv distrugerea celulelor canceroase, dar le afectează totuși și pe cele sănătoase.

Dincolo de motivatiile religioase și medicale, în general vorbind, postul oferă organismului tău multiple beneficii:

1. Ajută la detoxifiere

Un post pe termen scurt, de numai trei zile consecutive în fiecare lună, te va ajuta să elimini toxinele acumulate ca urmare a consumului de alimente procesate și grăsimi nesănătoase și să îți purifici sângele. Sigur, există diverse tipuri de detoxifieri, alegerea ținând cont de starea de sănătate și de… voință. De la postul în care se consumă exclusiv apă la cel bazat pe sucuri de fructe și legume sau preparate din ingrediente vegetale.

Eliminarea reziduurilor din organism are efecte pe care negreșit le vei observa: pielea va deveni mai strălucitoare și cu un aspect mai sănătos, calitatea somnului și digestia vor fi în mod evident îmbunătățite, iar stările de tensiune și anxietate efectiv dispar. În plus, vei simți că ai mai multă energie și că durerile musculare nu mai există.

2. Scade nivelul glicemiei

Dacă te numeri printre cei a căror glicemie are o valoare crescută, postul îți va încetini metabolismul bazal pentru a conserva energia cât mai mult timp, folosindu-se de depozitele de glucoză din ficat. Astfel, nivelul zahărului din sânge se va afla în scădere.

3. Contribuie la scăderea în greutate

Aici, lucrurile sunt ușor sensibile. Cu un post de doar trei zile pe lună nu te poți aștepta la rezultate notabile. Mai ales dacă în restul zilelor vei… recupera. Însă un post pe o perioadă mai lungă de timp îți poate oferi o surpriză cât se poate de plăcută. Chiar și așa, va fi important să ai în vedere ce și cât mănânci. Cum regula este să elimini din alimentație produsele de origine animală, bogate în proteine, cel mai probabil îți va fi mai tot timpul foame. După o masă ușoară, senzația de sațietate durează mai puțin.

Tentația va fi să consumi mai multă pâine, mai multe făinoase, mai mulți carbohidrați. Iar în aceste condiții, efectul ar putea fi invers celui așteptat. Controlează ceea ce mănânci și consumă multă apă. Îți va fi de mare ajutor! O scădere în greutate duce și la o scădere a nivelului trigliceridelor, ceea ce este benefic pentru sănătatea sistemului cardiovascular și în principal a inimii.

Eliminând carnea și produsele de origine animală, nu înseamnă că rămâi fără nicio sursă de proteine. Există și proteine de origine vegetală. Îți recomandăm Carnea de soia brută Rapunzel sau, pentru a înlocui laptele de vacă, o băutură vegetală tot din soia. Ca alternativă la pofta de brânză, există deliciosul Tofu Natur Soyavit. Tot proteine vegetale îți mai furnizează ciupercile, migdalele și quinoa. Vrei să-ți spunem un secret? Și Untul de arahide crocant Allos este o sursă excelentă!

În post, îți va fi o poftă nebună de dulce, ca urmare a scăderii nivelului glicemic. Abține-te de la produsele bogate în zahăr și contează pe fructe uscate precum caisele deshidratate Alevia, pe goji sau stafide.

Leave a comment

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.