Până la vârsta de șase luni, laptele mamei este cel mai bun aliment pentru bebeluș: îi furnizează toți nutrienții și energia de care are nevoie. Laptele matern nu are concurență.
Am putea adăuga și că este cel mai ieftin: practic, este gratis și vine la pachet cu o încărcătură emoțională imposibil de cuantificat în cifre. După vârsta de șase luni, însă, în paralel cu alăptarea – la care nu se va renunța! – va începe introducerea treptată a alimentelor solide. La început, cât va mânca din noile alimente, cantitatea acestora, este mai puțin important. Important este ca bebe să înceapă să se obișnuiască să mănânce. Pentru o bună perioadă de timp, tot laptele va fi baza din punct de vedere nutrițional. Cantitatea și varietatea de alimente solide va crește treptat, pe parcursul unui proces îndelungat.
Bebelușul va oferi semne clare atunci când va fi pregătit pentru această etapă importantă a vieții lui:
- stă în șezut fără să aibă nevoie de sprijin și își ține capul ferm, ceea ce îi va permite să folosească scaunul de masă;
- își poate coordona ochii, mâinile și gura astfel încât să poată privi mâncarea, să o apuce și să o ducă singur la gură;
- are mai degrabă tendința de a înghiți mâncarea decât de a o împinge afară cu ajutorul limbii;
- nu mai salivează așa des (cu excepția perioadelor de erupție dentară); faptul că nu mai salivează des este semnalul că a învățat să înghită;
- devine interesat de mâncare, de ceea ce au părinții sau frații mai mari în farfurie.
Atenție! Unele comportamente ale bebelușului pot fi înșelătoare și te pot induce în eroare, confundându-le cu semnele pe care le dă atunci când este pregătit pentru diversificarea alimentației. Așadar, NU sunt semne că a venit vremea linguriței dacă își „manancă” pumnii, dacă se trezește noaptea mai des decât de obicei sau dacă nu se satură cu masa de lapte și vrea supliment. Toate acestea sunt comportamente normale pentru bebeluși și nu neapărat un semn că le este foame sau că sunt pregătiți să primească alimente solide. Reține și că începerea diversificării nu înseamnă că micuțul are mai multe șanse să doarmă o noapte întreagă fără a se mai trezi.
În afara scaunului pentru masă, în etapa diversificării ai nevoie de câteva accesorii. În primul rând, de bavete, pentru că… „deranjul” va fi mare. Murdăria, am vrut să zicem. Bavete care pot fi de unică folosință, refolosibile, din bumbac, bavete impermeabile, cu sau fără buzunar colector. Apoi, desigur, ai nevoie de lingurițe. Pentru a proteja gingiile sensibile ale bebelușului, îți recomandăm lingurițele din silicon, special create pentru procesul de diversificare. Sfatul nostru este ca micuțul să aibă propriile accesorii cu ajutorul cărora să fie hrănit, acestea urmând să fie supuse unui regim strict de sterilizare, separat de vesela și tacâmurile adulților. Mai ai nevoie de farfurioare, castronele și cănuță. Îți recomandăm castroanele cu capac și ventuză pentru prinderea de masă, împotriva alunecării. Multe dintre modelele existente pot fi folosite în cuptorul cu microunde și în mașina de spălat vase. În privința farfuriilor, deosebit de practice sunt farfuriile din silicon, de asemenea cu ventuză. Și, în sfârșit, vei avea nevoie și de cănuță, pentru că puiul tău nu doar că va începe să mănânce din castron sau farfurie, dar va învăța și să folosească paharul sau cana. La început, pentru a-i fi mai ușor și pentru a se obișnui, poți să îi oferi o cană cu tetină de formare, care are și mânere. Acest tip de cană este foarte practic pentru că dă copilului posibilitatea de a prinde cu mânuțele mânerele, ceea ce îl va ajuta să învețe să folosească mult mai repede acest tip de recipiente. După ce va exersa îndelung și va mai crește, va putea trece la cana cu pai.
Sfaturi pentru un start bun în diversificare
- Înarmează-te cu răbdare! Unii bebeluși acceptă mai ușor și mai repede noi gusturi și texturi, alții mai greu. Nu te descuraja, perseverează! Laudă-l și încurajează-l de fiecare dată, pentru fiecare „victorie”.
- Respectă-i ritmul și lasă-l să îți arate el când îi este foame și când s-a săturat. Dacă închide gura cu fermitate și întoarce capul, înseamnă că s-a săturat, că nu mai vrea să mănânce.
- Când îl hrănești cu lingurița, așteaptă să deschidă el gura înainte ca tu să i-o oferi. Nu îl forța să mănânce dacă nu mai vrea. Așteaptă până la masa următoare.
- Dacă există alimente care par să nu îi placă, nu te descuraja. Continuă să i le oferi. Ar putea fi nevoie și de zece încercări până copilul acceptă un aliment nou, cu gust nou, cu textură nouă. Vor fi zile în care va mânca mai mult, zile în care va mânca mai puțin și zile în care va respinge tot ce-i oferi. Nu-ți face griji, este perfect normal să se întâmple și aceste lucruri.
- Oferă-i posibilitatea de a atinge mâncarea, de a o ține în mână. Îi va face mare plăcere. Permite-i să se hrănească singur, cu mâinile, atunci când arată interes pentru această activitate.
- Când îl hrănești cu lingurița, dă-i să țină și el în mâna una. La un moment dat va dori să încerce să o folosească.
- Arată-i cum mănânci. Bebelușii îi copiază pe părinți sau pe copiii mai mari.
- NU folosi în timpul meselor dispozitive precum telefonul mobil sau tableta, punându-i copilului filmulețe. Obiectivul tău în timpul mesei NU este să îi distragi atenția de la procesul de hrănire!