Cum ai grijă de pielea bebeluşului

De modul în care este îngrijită pielea sensibilă a nou-născutului sunt strâns legate problemele dermatologice care l-ar putea afecta. Atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Iar obiceiul adânc împământenit de a face copilului baie în fiecare seară ar putea fi primul vinovat pentru faptul că micuțul are pielea excesiv de uscată. Problema mai poate însă să apară şi din cauza folosirii unor săpunuri agresive, cu parfumuri sau coloranţi. Avem câteva sfaturi care să le ajute pe proaspetele mămici să facă lucrurile corect, așa cum trebuie, în beneficiul bebelușului.

Două băițe pe săptămână

Obiceiul de a face baie copilului în fiecare seară şi de a-l ţine în cădiţă cu zecile de minute poate fi dăunător. Și medicii sunt de această părere. În primul rând ei. Aceasta pentru că uleiurile naturale de protecţie sunt înlăturate prin spălare excesivă, iar pielea micuţului ajunge să se usuce. Până când copilul nu începe să meargă de-a buşilea şi nu se murdăreşte consistent, baia nu este necesar să fie făcută mai des de două ori pe săptămână.
La băiţa de seară, ca şi la spălările din timpul zilei, se vor folosi săpunuri speciale pentru copii (fără parfumuri), în cantitate mică. Prea mult săpun usucă, de asemenea, pielea.
În locul unei băiţe de 30 de minute, se va încearca limitarea timpului de spălare la numai 10 minute. Apa folosită trebuie să fie călduţă, nu fierbinte. În plus, nu se va ține bebelușul prea mult timp în apa cu săpun. Dacă piciului îi place să se bălăcească și vrei să-l lași să se joace, oferă-i şansa să o facă puțin, dar înainte de a începe să folosești săpunul. PJMASKS este un gel de dus si totodata si sampon delicat pentru copii, curata usor fara a irita si deshidrata, pentru o piele catifelata si improspatata. Nu contine sulfati, substante alcaline, sapun, siliconi,coloranti,parabeni, isothiazolinones. Formula este imbogatita cu Panthenol si cu ingrediente care nu irita pielea.
Atenţie! Pentru curăţarea ochilor şi feţei nu se va folosi săpun, ci dischete demachiante, din bumbac, înmuiate în apă curată sau în ser fiziologic.

Știai că…

… dermatita atopică este foarte frecventă la copii, până spre vârsta de 6 ani? Această afectiune are manifestări de tip eczemă. Apare mai ales la copiii care au moştenit un teren alergic, însă şi la cei la care pielea este agresată de modul în care este îngrijită. Copilul cu dermatită trebuie spălat cu produse speciale pentru pielea atopică, produse care se găsesc într-o mare varietate. În cădiţa de baie se poate adăuga ulei de parafină.

Pielea nu se freacă, se tamponează

După ce îl scoţi din cădiţă, când pielea este încă udă, aplică o loţiune specială pentru bebeluşi și abia apoi șterge-l. Dar nu prin frecare ci prin tamponare. Dacă în ciuda acestei îngrijiri speciale pielea puiului este tot uscată, va fi nevoie să foloseşti un ulei special, recomandat de pediatru sau de farmacist.
Pielea copilului va „respira“ şi totodata va fi protejată dacă îl îmbraci în hăinuțe din fibre naturale, precum bumbacul. Evită lâna sau alte materiale care zgârie, fiindcă sunt extrem de iritante pentru o piele sensibilă cum este cea a copiilor.
În ceea ce priveşte spălarea rufelor, foloseşte un detergent special pentru a curăţa tot ce atinge pielea copilului, de la hăinuţe la lenjerii, prosoape sau chiar hainele tale. Astfel scazi riscul ca micuţul să sufere de iritaţii ale pielii.

Nu folosi pudră de talc!

Probabil că ai auzit că dacă bebelușul are pielea iritată, în special între piciorușe, i se pot trata iritațiile cu pudră de talc. Sau că folosind-o poți preveni apariția lor. Nu, nu te lăsa convinsă! Bebeluşii pot inahala micile particule din pudra de talc, iar acestea le pot cauza probleme cu plămânii.

Când ar trebui sa îl vadă un medic

Cele mai multe probleme dermatologice ale unui copil nu sunt grave şi de obicei trec de la sine. Dar sunt și situaţii în care diversele bubiţe apărute pot trăda infecţii şi necesită un consult medical. Dacă pe piele sunt pustule cu lichid şi dacă micuțul face febră sau este letargic, recomandarea este să fie văzut de un medic.

Cinci reguli de aur în îngrijirea pielii

1. După o baie la piscină sau în mare spală copilul cu apă de la robinet, apoi aplică o cremă hidratantă când pielea este încă udă. Clorul şi apa sărată pot usca pielea.

  1. Ofera-i copilului suficiente lichide, pentru ca pielea să se păstreze hidratată și din interior. Nu aștepta să ceară el, pentru că de obicei micuții se iau cu joaca și nu o fac. Ai tu grijă să bea apă la intervale regulate de timp.
  2. Folosește un umidificator camera în care copilul doarme sau se joacă. Un nivel ridicat de umiditate poate ajuta copilul să aibă pielea mai puţin uscată. Datorita noului design revolutionar al umidificatorului cu ultrasunete Salty-Air, Salvus poate fi utilizat si cu apa SALINA si uleiuri esentiale!
    Rezervorul sau de apa este fabricat dintr-un plastic special, rezistent, in timp ce atomizatorul cu ultrasunete a folosit o insertie din otel inoxidabil.
  3. Împiedică-l pe cel mic să se scarpine dacă are pielea uscată, pentru că există riscul de infecţii. Taie-i unghiile scurt. Bebelușilor li se vor pune, noaptea, mănuși din bumbac, în același scop.
  4. Folosește detergenţi speciali pentru hainele copilului; cei care conțin parfumuri pot agrava problemele pielii.

 

 

Leave a comment

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.