Un păr frumos este un păr sănătos!

Calendaristic, e primăvară. Asta înseamnă că, încet-încet, vei renunța la hainele groase și la căciulă. Și că  părul tău va „respira” din nou, în aer liber. Recunoaște că abia așteptai momentul acesta!

Pentru că părul este, într-adevăr, o podoabă, atâta timp cât îl ingrijești și ai un ritual de hidratare corect. „Ce păr des/lung/strălucitor/ondulat/blond/brunet/roșcat ai…” Îți sună cunoscut? Ai spus-o și tu cuiva, măcar o singură dată, nu-i așa? Ei bine, observăm aceste lucruri de la prima vedere pentru că sunt evidente. 

Curios este faptul că nu sunt prea multe acele persoane care spun „Ce păr sănătos ai!”. Când, în fond, aceasta este prima condiție care face ca părul să fie unul frumos. Ai putea crede că secretele frumuseții lui stau în priceperea hairstiliștilor sau în produsele „cu pretenții” folosite de ei. Care nu sunt tocmai ieftine. Chiar deloc, am spune. Adevărul este că sănătatea părului tău stă în mâinile tale. Și că nu este nimic complicat ori scump în a-l face să arate fabulos. Dimpotrivă, sunt câteva lucruri foarte, foarte simple. Practic, există câteva reguli de îngrijire care nu cer decât consecvență din partea ta.

Totul începe de la o dietă sănătoasă

Înainte de a-ți spune cum ar trebui să te… porți cu părul tau, este foarte important de subliniat faptul că ceea ce mănânci îl influențează în mod categoric. Primul pas în îngrijirea lui este chiar dieta pe care o ai. Și, din acest punct de vedere, elementele esențiale sunt proteinele și fierul. Celulele piloase  sunt celulele cu cea mai rapidă creștere, dar totodată și primele afectate atunci când nu ai o alimentație corectă, echilibrată, și suferi de unele carențe.

Pentru ca părul tău să fie puternic, consumă proteine complete și aminoacizi care se găsesc din belșug în lapte, brânză, iaurt, mazăre, soia, linte și quinoa. Încearcă să incluzi în dietă și alimente bogate în fier precum spanac, broccoli, ficat, carne de vită, pește, ouă, semințe de dovleac, fasole, năut, soia și cereale. De mare ajutor pentru un păr sănătos (dar totodată și pentru unghii și o piele fără cusur) sunt suplimentele alimentare ce conțin vitamine (A și Biotină), minerale (argilă și zinc), acid hialuronic și extract de rodie, așa cum este Doppelherz Aktiv Piele+Păr+Unghii.

Ghidul părului sănătos

În ceea ce privește regulile de aur ale îngrijirii părului, poate că de unele dintre ele ai auzit, doar că nu le-ai și respectat. Noi îți propunem să începi s-o faci din… primăvara aceasta. Ce zici? Așadar:

  • Tunde-ți periodic vârfurile. O dată la trei luni este un interval de timp acceptabil. Un păr ale cărui vârfuri sunt despicate este departe de imaginea unui păr sănătos.
  • În niciun caz nu îți spăla zilnic părul, chiar dacă ți se pare că se așează mai bine atunci când este proaspăt spălat. Șamponările zilnice vor îndepărta sebumul – uleiul natural produs de scalp – și vor usca firul de păr, ceea ce va face ca acesta să se rupă cu ușurință.
  • Nu îți spăla părul cu apă fierbinte pentru că și aceasta usucă părul.
  • Alege și folosește un șampon potrivit caracteristicilor părului tău (gras, uscat, decolorat, vopsit) și, dacă este posibil, nu cumpăra de fiecare dată o altă marcă. Este de preferat ca și balsamul să fie din aceeași gamă.
  • Aplică balsamul doar pe vârfuri, nu pe toată lungimea părului și cu atât mai puțin pe rădăcini. Dacă ai un păr ondulat sau creț, îți recomandăm Bioearth cu ulei de jojoba, un produs capabil să îl… disciplineze.
  • Dacă vrei să ai un păr strălucitor, clătește-l cu apă călduță în care ai pus zeamă de lămâie.
  • După ce îți speli părul, folosește un prosop din bumbac în care îți înfășori capul pentru a fi absorbită apa. În niciun caz nu îl fricționezi! Lasă-l apoi să se usuce în mod natural. Foenul să rămână doar pentru situații de urgență!
  • Nu îți pieptăna părul când este ud. Dacă este neapărat nevoie să o faci, folosește un pieptăn cu dinți rari și începe prin a-l descurca la vârfuri.
  • Încearcă să folosești cât mai rar placa pentru îndreptat sau creponat părul, la fel și ondulatorul. Temperatura la care le folosești să nu depășească 160 de grade.

Dacă ai părul foarte degradat ca urmare a folosirii în exces a produselor de styling și a plăcii de îndreptat părul, îl poți regenera folosind un ser preparat de tine. Pune într-o sticluță cu pulverizator 200 ml de apă, 2-3 picaturi de ulei de nucă de cocos ecologic Niavis, 4-5 picături de ulei de migdale dulci de la Aboca și două picături de balsam (nu mai mult, pentru că va face multă spumă). Mai adaugă încă 50 ml de apa și agită bine. După ce spuma s-a așezat, serul homemade poate fi folosit.

Vrei ca părul să îți crească mai repede iar rădăcinile să fie mai viguroase? Aplică, săptămânal, o mască preparată din două linguri de ulei de cocos ușor încălzit, două linguri de ulei de măsline și un ou.

Să găsești pe perie, zilnic, cam 100 de fire de păr, nu este ceva care să te îngrijoreze. Este chiar normal. Firele de păr au un ciclu de viață, cad și sunt înlocuite de altele noi. Însă atunci când căderea este masivă, va trebui să intervii. O dată, chiar și de două ori pe săptămână, prepară o mască din ulei de măsline, miere și scorțișoară. Omogenizează cele trei ingrediente, aplică pasta pe scalp (nu este nevoie pe toată lungimea părului!), las-o să acționeze timp de 15 minute apoi clătește.

Pentru prepararea acestei măști îți recomandăm uleiul de măsline extravirgin Koroneiki (presat la rece), folosit cu succes și ca produs cosmetic.

Leave a comment

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.