Îngrijirea orală a copiilor începe înainte de apariția dinților!

Un eveniment important în viața unui copil este apariția primului dințișor. Cum să treceți mai ușor, împreună cu bebe, de durerile inerente din timpul erupției dentiției? Iată sfaturile noaste pentru tinerele mămici!

 

Popular denumiți dinți de lapte, acești dinți temporari, în număr total de 20, încep să erupă în jurul vârstei de 6-7 luni, în principiu odată cu începerea diversificării alimentației. La vârsta de trei anișori piticul îi va avea deja pe toți, iar trei ani mai târziu, pe la vârsta de șase ani, ei încep să cadă – tot pe rând – pentru a fi ulterior înlocuiți de cei permanenți. Dar până atunci mai este drum lung…

Erupția dentară la copilul mic este, într-adevăr, o bucurie pentru părinți deoarece este o bornă care marchează intrarea într-o nouă etapă de viață. Dar, pe de altă parte, este și începutul unei perioade dificile pentru ambii. Nu credem că există părinte care să nu se plângă de manifestările care însoțesc  acest eveniment. Ele debutează chiar şi cu patru-şase săptămâni înaintea erupţiei propriu-zise. Astfel, în această perioadă, micuţul poate fi mai agitat (pe fondul mâncărimilor gingiei), are un somn neliniştit şi o salivaţie mai abundentă, din cauza căreia îi poate apărea o erupţie la nivelul bărbiei. Dacă cel mic e mai sensibil, îşi poate chiar pierde apetitul, fiind mult prea obosit ca să mai poată să mănânce. Uneori poate avea şi scaune modificate sau chiar pusee de febră, simptome care – din fericire – dispar odată cu apariția dinţişorului.

Despre durerile gingiilor inflamate, pe care copilul le are până la erupție și apariția dintelui, se spune că sunt atât de puternice încât dacă le-am avea noi, ca adulți, cu greu le-am suporta. Pentru reducerea acestor dureri există soluții. Mai exact, gel calmant natural pentru erupții dentare. Modul de utilizare este simplu, nu este nevoie decât de o cantitate de gel de mărimea unui bob de mazăre, pusă pe vârful degetului și aplicată pe gingie, care apoi este masată ușor. Sunt eficiente și sigure formulele care conțin mușețel și gălbenele, efectul acestor plante fiind unul calmant. De asemenea, este foarte important ca produsul folosit să nu conțină benzocaină, o substanţă chimică ce scade drastic nivelul de oxigen din sânge.

Folosirea unui gel gingival multifuncțional aduce beneficii în plus micuțului „șoricel”. Pe lângă reducerea inflamației și a durerii, acesta și igienizează cavitatea orală prin intervenția xilitolului, ingredient cu recunoscută acțiune antibacteriană.

Tot pentru perioada anterioară erupției dentare, sunt foarte utile și jucăriile refrigerante. Acestea sunt confecționate din plastic moale, sunt umplute cu apă sterilizată și au forme dimensionate mânuțelor copilului, permițându-i să le apuce și manevreze cu ușurință. Se țin în frigider (NU în congelator!) și se oferă copilului cu scopul de a-i calma durerea gingivală. Sunt recomandate după vârsta de patru luni. În același scop sunt folosite și inelele gingivale din silicon, disponibile în culori vii și atrăgătoare, cu un design special, captivant pentru bebeluși. Aceste inele gingivale sunt confecționate din silicon cu grad înalt de elasticitate, sigur și masticabil, fără BPA, ftalați sau metale grele. În afară de calmarea gingiilor umflate și dureroase, inelele gingivale au și alte roluri. Folosirea lor de către copiii mici contribuie la dezvoltarea coordonării ochi-mână și la educația prin joc, ajutând semnificativ în procesul de învățare a culorilor, formelor, texturilor. De asemenea, stimulează dezvoltarea musculaturii gurii, ajutând alăptarea, diversificarea și vorbirea.

În fiecare zi, după fiecare masă

Igiena orală a copilului ar trebui să înceapă înainte de apariția primilor dințisori. În mod corect, curățarea cavității bucale se realizează în fiecare zi, după fiecare masă, fie că este vorba despre un copil alăptat sau diversificat. Se începe prin curățarea gingiilor folosindu-se degetul înfășurat într-un material moale și curat, umezit.

Folosirea periuței de dinți Baby, de exemplu, este ideală pentru că are un sistem cu microparticule și peri dispuși în zig zag, cu rol de netezire neabrazivă. În plus, mânerul său ergonomic o face să fie ușor de manevrat de către micul învățăcel. Chiar dacă la început nu va spăla dinții corect, important este să capete deprinderea. Cum la fel de important este să o și păstreze pentru tot restul vieții.

În ceea ce privește pasta de dinți, până la vârsta de trei ani se recomandă folosirea uneia care nu conține fluor deoarece copiii nu știu încă faptul că pasta trebuie eliminată din gură și cel mai probabil o înghit. Ingerarea unei cantități mari de fluor poate produce modificări ale culorii dinților sau apariția de pete pe smalțul lor. Se recomandă în schimb folosirea unor paste de dinți cu formulă special concepută pentru copii cum este pasta de dinți cu argilă și căpșuni, pasta de dinți friendly organic cu derivat natural de lactat de calciu care ajută la remineralizarea smalțului și prevenirea apariției cariilor sau pasta de dinți măr+banană, care conține și xilitol. Pasta de dinți pentru copii are și caracteristica de a nu forma spumă.

Chiar și după vârsta de trei ani, când este permisă folosirea pastei de dinți care conține fluor, este bine ca alegerea ei să fie făcută la recomandarea pedodontului, care va ține cont de cantitatea de fluor existentă în diferitele sortimente.

Pe lângă fluorizarea profesională și igiena dento-alimentară riguroasă, medicii recomandă sigilările dentare în intervalul 3-14 ani. Procedura – care este simplă şi nedureroasă – se realizează în cabinet de către medicul dentist. Acesta va aplica pe partea masticatorie a dinţilor o peliculă sigilantă extrem de aderentă, care protejează dintele de atacul cariilor timp de până la şase ani.

Leave a comment

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.