Principiile unei vieți sănătoase și echilibrate spun că masa de seară trebuie servită până cel târziu la ora 19 și să fie alcătuită din preparate ușoare. Ora la care mulți dintre noi abia ajung acasă de la serviciu… Poate chiar foarte înfometați, pentru că nu am apucat să mâncăm nimic la prânz.
Sigur, preocuparea pentru greutatea corporală devine tot mai mare pe măsura trecerii timpului și… lenevirea metabolismului. Dar preocuparea aceasta poate ajunge să fie exagerată, la fel ca restricțiile pe care ți le impui. Este adevărat că nu e tocmai bine să mănânci seara irațional, tot ce găsești prin frigider. În primul rând nu-ți faci ție bine. Pe de o parte pentru că un astfel de obicei va pune pe cântar kilogram după kilogram. Pe de altă parte, a mânca seara preparate foarte consistente, carne roșie, grăsimi și prăjeli, îți vor provoca probleme de digestie. Și cel mai probabil că nici somnul nu va mai fi ce trebuie să fie. Dar – pentru că ne referim la exagerări – nici nu e tocmai bine să rozi doar un morcov, să mănânci doar o salată verde sau doar un măr și să mergi la culcare cu stomacul ghiorțăind de foame. Să încercăm să fim, totuși, realiști! Alegând cu înțelepciune ceea ce se va consuma la cină și având grijă ca porțiile să fie decente, poți mânca seara suficient cât să nu ți se facă foame înainte de a merge la culcare și cât să nu contribui la stocarea grăsimilor.
Ouă fierte sau omletă
Tu știai că ouăle se mănâncă la micul dejun, nu-i așa? Le poți mânca și la cină, fierte sau sub formă de omletă, pentru că ouăle conțin aminoacizi esențiali care îți oferă rapid starea de sațietate. Doar că omleta o vei face fără ulei, în tigaie de teflon. Lângă ouă mai poți mânca o salată verde cât vrei tu de mare.
Carne de curcan
O friptură de curcan la cuptor sau pe grătar nu îți va aduce kilograme în plus pe cântar, în schimb îți oferă o porție generoasă de proteine. Este mult mai bine să alegi carnea de curcan în locul celei de pui deoarece organismului tău îi va fi mai ușor să o digere.
Peşte
Întotdeauna peștele va fi o variantă excelentă pentru masa de seară. Și poți consuma chiar și un pește gras, pentru că nu există motive să te mustre conștiința. Mai mult, acizii grași Omega-3 sunt renumiți că au capacitatea de a descompune grăsimile, iar proteinele din pește sunt preferate de metabolism. Dacă se poate să îl consumi pregătit oricum altfel decât prin prăjire, cu atât mai bine.
Legume la wok
Lângă friptura de curcan sau lângă pește poți pune și niște legume preparate la wok. Fibrele pe care acestea le conțin au importanța lor în ceea ce privește tranzitul intestinal. Și nu fac niciun rău… cântarului.
Lactate și brânzeturi
Cu excepția situației în care ai o intoleranță la lactoză și acest tip de alimente îți sunt interzise, poți consuma la cină puțină brânză cu mămăliguță sau un pahar de lapte cu niște rondele de orez expandat cu trei cereale, de exemplu.
Gustările de la miezul nopții
Hai că ai trecut cum ai trecut de cină, dar fie mai ai ceva de lucru acasă, fie rămâi să vezi un film, o emisiune tv sau să citești. Și nu știi când, pe nesimțite, s-a făcut miezul nopții. Și – ce să vezi?! – ți s-a făcut foame. Pentru că ai mâncat corect, până în ora 19, și corect și din punct de vedere a ceea ce ai pus și cât ai pus în farfurie. Dacă ai fi mers la culcare pâna pe la ora 22 n-ai fi avut această problemă… Și pentru că, de fapt, se întâmplă foarte des să te culci după miezul nopții, credem că ți-ar fi de folos să știi la ce gustări poți apela, cu aceeași condiție: să nu îngrașe. Iată-le:
- Migdale: 30 de grame de migdale îți vor fi suficiente pentru a te sătura și a te menține sătul pe tot parcursul nopții. În plus, migdalele conțin triptofan, un aminoacid care te ajută să te relaxezi și susține somnul. Mai conțin și magneziu, care îți va relaxa mușchii. Uite, o pungă de migdale crude de la Solaris îți va ajunge pentru zece astfel de nopți!
- Iaurt: un iaurt mic, simplu, ar trebui să îți fie suficient pentru a te ajuta să mergi la culcare. Dacă îți este totodată și poftă de ceva dulce, poți pune în el câteva fructe proaspete precum căpșuni sau zmeură. Ambele conțin vitamina B6, care crește producția de melatonină în organism pentru a te ajuta să dormi mai bine.
- Brânză și struguri: Fără exagerări, da? Două cubulețe de brânză cât două de ciocolată și câteva boabe de strugure!
- Hummus cu bețe de legume: năutul, bogat și el în vitamina B6 care participă la sinteza serotoninei, este numai bun înainte de culcare. Așa că poți gusta câteva bețișoare din castravete sau morcov alături de două linguri de hummus. Că n-o fi foc…
- Fistic: să știi căfisticul este una dintre cele mai slabe nuci pe care le poți mânca. Optează pentru fistic crud, în coajă, pentru că vei mânca mai puțin decât dacă ar fi gata decojit.
- Chipsuri din legume Vegee, Organique: ceva mai sănătos și mai inofensiv ca gustare nocturnă nici că o să găsești!