Zece alimente din care să-ți iei energie

Da, există alimente bogate în proteine complexe și carbohidrați care îți vor oferi energie pe parcursul întregii zile.

Ți s-a întâmplat ca în mijlocul zilei, când nu-ți vezi capul de treabă, să simți că nu îți mai poți ține ochii deschiși? Că parcă te-au părăsit puterile și tot ce îți dorești este să ațipești măcar pentru jumătate de oră în speranța că îți vei recăpăta energia pentru a-ți putea duce sarcinile la bun sfârșit? Ei bine, în loc să-ți mai torni o ceașcă de cafea ori să întinzi mâna după o băutură energizantă, mai corect și mai sănătos este să-ți regândești alimentația. Pentru a păstra un nivel optim de energie este necesară menținerea unui nivel stabil al glicemiei, evitând… prăbușirile acesteia. Când te simți înfometat iar reflexele parcă ți-au dispărut și te miști în slow-motion. Așa că include alimente energizante la micul dejun în primul rând și ține cont de beneficiile pe care ți le oferă și când este vorba despre celelalte mese ale zilei.

1. Brânză de vaci 

Bogată în proteine, brânza de vaci este la fel de sănătoasă și sățioasă precum ouăle. Și, fiind atât de versatilă, poate fi consumată în variate moduri sau adăugată unor preparate. Cum nu poți mânca omletă în fiecare zi, poți alterna cu brânză de vaci. Poate fi consumată pe felii de pâine prăjită, ca și umplutură pentru clătite, plăcinte sau budinci, cu paste sau adăugată în salate. Iar dacă vrei să obtii efectul ei maxim, servește la micul dejun brânză de vaci cu fructe de pădure.

2. Ovăz

Ca cereală consumată cu lapte dulce sau kefir, sub formă de biscuiți sau batoane, nu numai ca îți oferă o porție generoasă de energie, dar, fiind bogat fibre și proteine, ovăzul constituie o masă hrănitoare și sățioasă. Încearcă Fulgii de ovăz Fortin și o să te convingi.

3. Somon

Cu atâtea substanțe nutritive și cu multe dintre vitaminele complexului B (în special B12), somonul are beneficii cu mult mai multe și mai variate pentru sănătate. La care se adaugă și cantitatea de energie pe care o furnizează. Și să nu trecem cu vederea faptul că somonul este printre puținele surse de vitamina D, care, de asemenea, contribuie la combaterea oboselii.

4. Migdale

Migdalele RAW BIO Smart organic sunt ideale ca gustare, fiind o alegere simplă, rapidă și satisfăcătoare din punct de vedere al energiei pe care o oferă. Sunt pline de proteine, fibre și grăsimi sănătoase pentru inimă, de vitamine și minerale (mangan, cupru, magneziu) care sprijină producția de energie. 

5. Iaurt grecesc

Tot ca gustare, iaurt grecesc, simplu, ca atare, cu fructe proaspete și migdale mărunțite sau cu nuci și miere. Un deliciu! Iaurtul grecesc, gras și consistent, este bogat în proteine și calciu. Așa că beneficiile sunt cel puțin duble: energie pentru întregul organism și susținere pentru oase.

6. Năut

În loc de covrigei, chipsuri sau biscuiți, mai bine năut crocant cu mix de arome. O jumătate de cană de năut prăjit îți va oferi 15 grame de proteine care îți vor ține de foame până la următoarea masă. Sau îl poți adăuga în salată, în locul crutoanelor. Și humusul este o alegere excelentă, fiind preparat tot din năut. Dacă îl consumi cu una-două felii de pâine integrală…

7. Avocado

Un fruct de avocado tăiat felii, peste care storci o jumătate de lămâie, este o gustare plină de grăsimi sănătoase și fibre, care se va digera  mult mai lent decât carbohidrații simpli și îți va furniza energie pe o perioadă mult mai lungă de timp decât aceștia.

8. Mixuri de oleaginoase 

Carbohidrați, proteine, grăsimi sănătoase și vitamine. Știi ceva mai bun de-atât? Dacă da, spune-ne și nouă! Având și avantajul de a fi comod de consumat chiar dacă ești în mișcare, acest mix este plin de nutrienți și echilibrat din punct de vedere caloric. Asta pentru că cineva deja s-a gândit cum să echilibreze cantitățile de ingrediente dintr-o porție. Dar poți să-ți prepari și tu mixul, potrivit preferințelor. Vrei o gustare sărată? Atunci amesteci semințe de dovleac, de floarea soarelui și nuci și pui un praf de sare și unul de boia iute. Asta dacă îți place gustul picant. Iar atunci când vrei ceva dulce dar sănătos, combini migdale crude cu nuci, stafide, afine deshidratate și câteva chipsuri de ciocolată neagră. Ei? Cum sună? Tentant, nu-i așa?! Sau pur și simplu alegi un Mix de fructe uscate și nuci.

9. Banane

Bananele sunt grozave atunci când ai nevoie de un stimulent energetic. Conțin trei tipuri diferite de zahăr (fructoză, glucoză și zaharoză) care se absorb în sânge cu viteze diferite, ceea ce înseamnă că vei obține un impuls rapid de energie, energie care se va menține constantă pentru că zaharoza nu va scădea brusc în sânge. 

10. Pulbere de Maca

Această plantă are un efect pozitiv asupra energiei și stării de spirit deoarece are capacitatea de a crește nivelul de glucoză din sânge. Bogată în aminoacizi, fitonutrienți, vitamine și minerale, matcha ajută funcția suprarenală, reduce stresul și are efect revitalizant. Se poate consuma adăugând o linguriță de Maca pudră RAW Eco într-o ceașcă de lapte cald, acest amestec fiind un excelent înlocuitor al cafelei.

Leave a comment

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru