Terapia cu soare

Sigur că primul nostru gând fuge direct la vacanță, dar nu trebuie să așteptăm chiar atât pentru a ne bucura de beneficiile întâlnirii cu natura și cu soarele. (se poate face link la articolul cu plimbarea)

Deși vorbit mai mult de rău în ultimii ani, soarele nu este responabil doar de nedoritele arsuri și riscurile asociate, ci și de creșterea nivelului de endorfine. În plus, cu ajutorul razelor solare, corpul nostru face rost în mod natural de Vitamina D. 

Expunerea la lumină este responsabilă de hormonul fericirii, serotonina, asociată și cu stimularea dispoziției, calmul și concentrarea. Fără o expunere suficientă la soare, nivelul serotoninei poate scădea, iar asta poate conduce la creșterea riscului de depresie majoră de tip sezonier (cunoscută și ca tulburare afectivă sezonieră). Este motivul pentru care toamna, mai ales, mulți nu ne simțim în largul nostru când nu vedem lumina soarelui timp de câteva săptămâni.

Dar întâlnirea cu soarele, mai ales la început de sezon, trebuie pregătită ca orice altă întâlnire de care ne pasă, pentru ca totul să decurgă conform așteptărilor și fără incidente. Iar cel mai important lucru între toate este că trebuie să ne facem din soare un alilat, nu un inamic și primul pas în acest sens este să îl cunoaștem cât de mult posibil.

Razele UV sunt responsabile de arsurile solare, dar ce sunt acestea și de ce ori cum ne afectează? 

Razele ultraviolet sunt de trei tipuri: UVA, UVB și UVC, iar clasificarea se face în funcție de lungimea de undă. Asociate cu arsurile solare și îmbătrânirea pielii sunt atât razele UVA, cât și cele UVB, cu mențiunea că ultravioletele B sunt chiar mai puternice. Ambele pot afecta, însă, AND-ul celulelor pielii. Cele mai puternice radiații ultraviolet sunt razele UVC, însă acestea nu pot pătrunde prin atmosferă.

Asta nu face însă, ca soarele să fie un pericol în orice situație. 

Efectul razelor ultraviolet asupra pielii diferă în funcție de mai mulți factori, iar de aceștia trebuie să ținem cont pentru a ne împrieteni cu soarele. Și este un bun moment să amintim aici de ce auzim atât de des despre protejarea stratului de ozon: pentru că acesta este bariera între razelor UV și alterarea vieții pe pământ. 

Efectele razelor UV sunt diferite însă, și în funcție de distanța în care ne plasăm față de ecuator, dar și de altitudine și anotimp. Pe scurt, într-un fel ne arde soarele în Columbia, Brazilia, Kenya, Indonezia ori Maldive (în toate zonele ecuatoriale), față de Paralela 45, spre exemplu, ori dacă ne alegem vacanța primăvara sau toamna. 

Deși am crede că la munte suntem mai în siguranță față de razele UV, nu e chiar așa! Altitudinea influențează acțiunea razelor UV într-un sens negativ, ca urmare nu uitați de protecția solară și când mergeți la munte. Ceea ce sporește însă efectul razelor ultraviolet la mare sunt două elemente pe care nu le putem ocoli: apa și nisipul. Dar același efect îl au și zăpada, asfaltul sau iarba, aceasta fiind explicația bronzului în plin sezon de ski sau la un picnic sub copaci, pe malul unei ape curgătoare ori pur și simplu când ne sufocăm în orașele cu prea mult asfalt.

Prea mult soare?

Chiar dacă pare dificil în acest moment, nu trebuie să pierdem din vedere că soarele ne face bine, dacă știm unde să îl căutăm și cât timp să stăm la povești cu el, dar mai ales cum să ne protejăm de acțiunea lui prea puternică.

În fiecare sezon cald, medicii ne recomandă să nu ieșim din casă la orele prînzului, când soarele este prea puternic. Între orele 11 și 16, radiaţiile ultraviolete sunt extrem de puternice şi pot avea drept consecinţe arsuri ale pielii şi insolaţie. În plus, există pericolul deshidratării puternice, cu consecințe serioase pentru sănătate. 

Asta înseamnă, însă, că ne rămân orele dimineații și după-amiaza pentru a sta puțin sub razele soarelui. Dar în afara lunilor toride de vară, în martie, aprilie și mai și, de cele mai multe ori în septembrie, cu puțin noroc chiar și în cotombrie, soarele are mai mult beneficii decât contraindicații.

Deși pot fi periculoase în anumite condiții, expunerea la razele UVA stimulează și producția de melanină, adică exact a pigmentului care colorează pielea și ne bronzează, dar care are în același timp și rolul de a proteja pielea de efectele negative ale radiațiilor.

Pielea noastră ne spune, însă, cât de mare este pericolul razelor UV. Iar dacă suntem blonzi cu ten deschis, alb-roz, cu siguranță vom avea nevoie de ceva mai multă protecție decât un brunet cu ten măsliniu, care are capacitatea naturală de a se proteja de efectele razelor UV.

Expuși și protejați

Pielea, părul și ochii pot suferi în aceeași măsură din cauza acținii razelor UV, motiv pentru care nu trebuie să ne lăsăm expuși fără protecție.

Cremele cu factor de protecție: SFP -ul indică gradul de protecție solară oferit. În cazul în care avem o cremă cu factor de protecție 15, ne oferă o protecție de 93% față de radiațiilor UVB. Protecția solară 30 blochează radiațiile UVB cu 97%, iar protecția 50 până la 98%.

  • crema/sprayul cu SPF trebuie aplicată cu 15-20 minute înainte de a ieși afară și reaplicată din timp în timp penrtu a-și menține efectul
  • este recomandat să fie folosită și iarna
  • se aplică pe față, gât, decolteu, corp, în funcție de zona expusă
  • au rolul de a preveni arsurile, rudurile premature și petele de depigmentare și riscurile associate acestora

Soarele puternic poate afecta și ochii, iar razele UV reușesc să penetreze corneea, ca urmare ochelarii de soare cu factor de protecție UV sunt esențiali, mai ales vara, dar și la zăpadă. Dar sunt personae foarte sensibile la lumină care poartă ochelari de soare aproape tot timpul anului! Oricum e bine de știut că expunerea îndelungata la radiațiile UV poate cauza cataracta. 

Așa cum există factor de protecție pentru față și pielea corpului, există factor de protecție împotriva razelor ultraviolet și pentru ochi, iar lentilele alese trebuie să blocheze aproape în totalitate radiațiile UVA și UVB. Atenție, însă, culoarea lentilelor nu este sinonimă cu protecția. Adică lentilele negre nu sunt automat pavăză împotriva acțiunii ultravioletelor, trebuie să aibă aplicat un filtru UV.

Nivelurile de protecție sunt împărțite în așa-numitele categorii de filtre, iar categoriile UE sunt indicate de obicei în cifre romane (I-V) sau arabe (0 până la 4). UV 400 este categoria care blochează toate razele de lumină cu lungimi de undă de până la 400 de nanometri. Aceasta acoperă toate razele UVA și UVB. 

Oricât de bună este calitatea lentilelor, până la 60% din razele UV pot pătrunde de sus sau prin laterale. Prin urmare, lentilele mari și un braț lat pot contribui la o protecție optimă. În plus, purtarea unei pălării sau a unei șepci poate fi foarte utilă.

Mai ales la plajă, putem alege un costum de baie cu protecție UV, mai ales dacă avem o piele prea albă sau cu multe alunițe. Dar bine ar fi să ne dotăm și cu o umbrelă de soare cu protecție solară și fără îndoială cu pălărie de soare care, da, și aceasta poate avea protecție UV. 

În cazul în care ni se pare că bagajul nostrum pentru plajă se îngreunează considerabil, e bine de știut că stuful reprezintă o protecție natural împotriva ultravioletelor, așadar plajele dotate cu umbrele din stuf sunt de preferat!

O alegere înțeleaptă ar fi și să consultăm aplicațiile de pe dispozitivele mobile care ne arată vremea, pentru că acolo este indicat și indicele UV.

Un indice scăzut, de la 0 la 2, nu necesită protecție solară, dar atunci când valorile sunt între 3-7, este cazul să luăm măsuri. Dacă indicele UV este de la 8 la 10, nu mai facem plajă între orele 11-16, iar dacă este 11 sau mai mult, între aceste ore evităm chiar să ieșim din casă.

Nu de alta, dar ideea era să ne împrietenim cu soarele și să obținem tot ce are el mai bun să ne ofere, adică o stare de bine în mod natural, nu una de disconfort!

Leave a comment

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.