Surprinzătoarele beneficii ale ceaiului verde

Despre ceaiul verde se spune că ori îți place de la prima degustare, ori n-o să-ți placă niciodată. Dacă îți place, norocul tău. Dacă nu-ți place, nici nu știi ce pierzi… Pentru că ceaiul verde este considerat una dintre cele mai sănătoase băuturi din lume. Este bogat în antioxidanți, recunoscuți a avea o mulțime de beneficii pentru sănătate: îmbunătățesc funcția creierului, protejează împotriva cancerului, scad riscul îmbolnăvirii inimii și ajută la pierderea în greutate.

Conține compuși bioactivi

Ceaiul verde este mai mult decât o băutură hidratantă. Este bogat în polifenoli, care sunt compuși naturali cu beneficii pentru sănătate, precum reducerea inflamației. Mai conține o catehină numită Epigallocatechin Gallate (EGCg), principalul compus care oferă ceaiului verde proprietăți medicinale. Catechinele sunt antioxidanți naturali care protejează celulele din organism și ajută la prevenirea deteriorării lor, prin reducerea formării de radicali liberi. Poate că pare complicat, însă, rezumând, cel mai important lucru de reținut este acela că acești radicali liberi joacă un important rol nu numai în prevenirea mai multor tipuri de boli dar și în încetinirea procesului de îmbătrânire.

Ceaiul verde conține, de asemenea, și minerale. Chiar dacă în cantități modeste, totuși utile sănătății.

Încearcă să alegi o marcă de ceai verde de calitate superioară, deoarece unele dintre mărcile de calitate mai scăzută pot conține cantități excesive de fluor. Oricum, chiar și daca este de o calitate mai inferioară, ceaiul verde tot are beneficii care nu sunt de trecut cu vederea.

Poate îmbunătăți funcția creierului

Ceaiul verde face mai mult decât doar să te țină plin de energie. Poate ajuta și la creșterea funcției creierului, grație ingredientului activ cheie care este cofeina, recunoscută ca stimulent. Chiar dacă ceaiul verde nu conține atâta cofeină cât cafeaua, este suficientă pentru a produce un răspuns. Și chiar fără a provoca efectele de suprastimulare a sistemului nervos, asociate consumului unei cantități mari de cofeină.  Ceea ce poate realiza ceaiul verde în plus față de obișnuita ceașcă de cafea, este un compus al său (L-teanina) care are efecte anti-anxietate și crește secreția de dopamină. De altfel, consumatorii de ceai verde au constatat și declarat că energia se menține pe o perioadă mai lungă pe parcursul zilei și că productivitatea este mai ridicată decât atunci când obișnuiau să bea cafea.

Accelerează procesul de ardere a grăsimilor

Dacă te vei uita pe eticheta oricărui supliment alimentar pentru arderea grăsimilor sunt cele mai mari șanse să găsești și ceaiul verde ca ingredient. Acest lucru se datorează faptului că, potrivit cercetărilor, ceaiul verde poate accelera arderea grăsimilor și crește rata metabolică.

Într-un studiu efectuat pe zece bărbați sănătoși, administrarea extractului de ceai verde a crescut numărul de calorii arse cu 4%. Într-un alt grup, format din 12 bărbați sănătoși, extractul de ceai verde a crescut oxidarea grăsimilor cu 17%, comparativ cu cei care au primit placebo.

Reduce riscul unor cancere datorită antioxidanților

Cancerul este cauzat de o creștere necontrolată a celulelor. Cercetările au arătat că daunele oxidative pot duce la inflamații cronice și ca urmare la boli cronice, inclusiv cancere. Ei bine, antioxidanții pot ajuta la protejarea împotriva daunelor oxidative, iar ceaiul verde este o sursă excelentă de antioxidanți dintre cei mai puternici. Cu precizarea că este de preferat să fie consumat fără a adăuga în el lapte, deoarece îi reduce valoarea antioxidantă.

Poate proteja creierul de îmbătrânire

Ceaiul verde nu numai că poate îmbunătăți funcția creierului pe termen scurt, dar îl poate proteja pe măsura îmbătrânirii de boli neurodegenerative precum Alzheimer sau Parkinson. Mai multe studii au arătat că acei compuși catechinici din ceaiul verde pot avea diverse efecte protectoare asupra neuronilor.

Reduce respirația urât mirositoare

Catechinele din ceaiul verde mai au beneficii și în ceea ce privește sănătatea orală. Ele pot suprima creșterea bacteriilor, reducând riscul potențial de infecții.

Streptococcus mutans este o bacterie comună în gură, care contribuie la apariția cariilor și este responsabilă și de formarea plăcii bacteriene. Aceleași catechine din ceaiul verde se pare că pot limita în mică măsură înmulțirea bacteriei. Și, chiar dacă nu au suficientă putere să lupte cu un adversar atât de redutabil, măcar reușesc să reducă respirația urât mirositoare cauzată de acestea.

Ajută la prevenirea diabetului de tip 2

Diabetul de tip 2 implică niveluri ridicate de zahăr din sânge, care pot fi cauzate de rezistența la insulină sau incapacitatea de a produce insulină. Studiile arată că ceaiul verde poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și reduce nivelul zahărului din sânge.

Potrivit unei revizuiri a șapte studii, efectuate pe un total de 286.701 de persoane, consumatorii de ceai verde au avut un risc cu 18% mai mic de a dezvolta diabet.

Prevenire bolile cardiovasculare

Bolile cardiovasculare, inclusiv bolile de inimă și accidentul vascular cerebral, sunt principalele cauze de deces la nivel mondial. S-a demonstrat că ceaiul verde poate îmbunătăți unii dintre principalii factori de risc pentru aceste boli, inclusiv scăderea nivelului LDL (colesterolul rău). Ceaiul verde crește capacitatea antioxidantă a sângelui, care protejează particulele LDL de oxidare.

Poate ajuta în procesul de slăbire

Având în vedere că ceaiul verde poate crește rata metabolică pe termen scurt, este logic că te-ar putea ajuta să slăbești. Mai multe studii arată că poate ajuta la reducerea grăsimii corporale, în special în zona abdominală.

Și pentru că, așa cum spuneam la începutul articolului de față, gustul ceaiului verde poate că nu este pe placul tuturor, există și variante care îl pot face mai ușor de acceptat. De exemplu, ceai verde cu iasomie, cu matcha și lămâie sau cu cocos.

Leave a comment

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.