Efectele miraculoase ale uleiurilor esențiale

Uleiurile esențiale sunt… esențiale în aromoterapie, o formă de medicină alternativă care folosește extracte de plante în beneficiul sănătății. Acestea sunt practic niște compuși extrași din plante, care înglobează parfumul și aroma plantei respective, captându-i caracteristicile.

Uleiurile esențiale sunt obținute prin distilare sau prin metode mecanice, cum ar fi presarea la rece. Odată ce substanțele chimice aromatice au fost extrase, acestea sunt combinate cu un ulei pentru a crea un produs gata de utilizare. Acele uleiuri esențiale care au fost obținute prin procese chimice NU pot fi considerate uleiuri cu adevărat esențiale.

Ce este bine de reținut este faptul că uleiurile esențiale nu sunt în niciun caz destinate uzului intern – ci numai aromaterapiei – pentru că ele pot interacționa cu organismul în mai multe moduri. Inhalarea în schimb poate stimula zone ale sistemului limbic (un set de structuri cerebrale situate deasupra trunchiului cerebral și îngropate sub cortex), sistem care este implicat în emoții și comportamente, în simțul mirosului și memoriei pe termen lung. Cu adevărat uimitor este faptul că sistemul limbic e puternic implicat în formarea amintirilor, ceea ce parțial explică de ce mirosurile familiare pot declanșa emoții.

Uleiuri esențiale intens folosite

Există peste 90 de tipuri de uleiuri esențiale, fiecare cu mirosul său unic și cu potențiale beneficii pentru sănătate. Iată care sunt cele mai populare și mai folosite dintre ele, și în ce scopuri:

Menta: utilizată pentru a stimula energia și a ajuta digestia;

Lavanda: folosită pentru ameliorarea stresului;

Lemnul de santal: folosit pentru calmarea nervilor și pentru creșterea capacității de concentrare;

Bergamota: utilizată pentru a reduce stresul și pentru a ameliora unele afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczemele;

Trandafirul: folosit pentru a îmbunătăți starea de spirit și a reduce anxietatea;

Mușețelul: folosit pentru a îmbunătăți starea de spirit și relaxarea;

Ylang-Ylang: utilizat pentru a trata durerile de cap, greața și afecțiunile pielii;

Arborele de ceai: folosit pentru combaterea infecțiilor și creșterea imunității;

Iasomia: ajută în cazurile de depresie și diminuarea libidoului;

Lămâia: folosită pentru a ajuta digestia, a îmbunătăți starea de spirit și a diminua durerile de cap.

Beneficiile uleiurilor esențiale pentru sănătate

În ciuda utilizării lor pe scară largă, nu se știe chiar totul despre capacitatea uleiurilor esențiale de a trata anumite probleme de sănătate. Iar acest lucru poate însemna că ele încă mai ascund secrete ce așteaptă să fie descoperite și efecte care să fie folosite. Ceea ce se știe însă cu siguranță, dovedit, este că aromaterapia este foarte frecvent folosită pentru a ameliora o serie de probleme comune de sănătate precum:

Dureri de cap și migrene

Încă din anii ’90, studiile au demonstrat că tamponarea frunții cu un amestec de ulei esențial de mentă ameliorează durerea de cap.

Studii mai recente au arătat că același efect benefic îl are și aplicarea uleiului esențial de lavandă pe piele. Mai mult chiar, s-a sugerat că aplicarea pe tâmple a unui amestec din ulei esențial de mușețel și ulei de susan poate trata migrenele.

Insomnie

S-a demonstrat că mirosul de ulei de lavandă îmbunătățește calitatea somnului la femei după naștere, precum și la pacienții care suferă de boli de inimă.

Reducerea inflamațiilor

Deși sunt încă prea puține studii care să certifice eficacitatea și siguranța folosirii uleiurilor esențiale de cimbru, oregano, chimion și rozmarin în combaterea afecțiunilor inflamatorii, rezultatele existente în prezent sunt încurajatoare.

Efect antibiotic și antimicrobian

Creșterea bacteriilor rezistente la antibiotice a reînnoit interesul pentru căutarea altor compuși care pot combate infecțiile bacteriene.

Studiile de laborator au investigat pe larg uleiurile esențiale, cum ar fi cel de mentă și cel de arbore de ceai, pentru efectele lor antimicrobiene, fiind observate unele rezultate pozitive. Cu toate acestea, ele nu reflectă neapărat efectele pe care aceste uleiuri le au în corp.

Combaterea stresului

Este știut faptul că multe dintre persoanele care suferă de stres și anxietate folosesc o formă de terapie alternativă pentru a-și ameliora simptomele, alături de terapia tradițională. Se pare că utilizarea uleiurilor esențiale în timpul unui masaj de relaxare ajută la ameliorarea stresului, dar efectul durează doar atâta timp cât are lor acesta.

Alte utilizări ale aromaterapiei

Uleiurile esențiale au, în afara aromaterapiei, și multe alte utilizări. De exemplu pentru a parfuma încăperile sau a reîmprospăta mirosul hainelor. De asemenea, mai sunt folosite ca parfum natural în produsele cosmetice. S-a sugerat și că uleiurile esențiale sunt o alternativă sigură și ecologică la substanțele repelente împotriva insectelor, ca de exemplu a țânțarilor.

Atenție la reacțiile adverse!

Doar pentru că ceva este natural nu înseamnă că întotdeauna este și 100% sigur. Plantele și produsele din plante conțin mulți compuși bioactivi care pot să și dăuneze sănătății, iar uleiurile esențiale nu fac excepție.

Cu toate acestea, atunci când sunt combinate cu un ulei de bază pentru utilizare pe piele, majoritatea uleiurilor esențiale sunt considerate sigure.

Dintre posibilele reacții adverse pot fi enumerate erupțiile cutanate, atacurile de astm, reacțiile alergice și durerile de cap. Uleiurile care au fost cel mai frecvent asociate cu reacții adverse sunt cele de lavandă, mentă, arbore de ceai și ylang-ylang.

Uleiurile bogate în fenoli, precum cel de scorțișoară, pot provoca iritații ale pielii și nu trebuie utilizate fără a fi combinate cu un ulei de bază.

Leave a comment

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.