Readu starea de yuga în viața ta

Vrem, nu vrem, stresul ajunge să facă parte din viața celor mai mulți dintre noi și niciun pământean obișnuit nu a reușit până acum să nu-i cadă pradă măcar o dată.

Când suntem mai frustrați și mai anxioși, toți visăm la calmul și echilibrul călugărilor buddhiști, dar cu greu reușim să mai facem față unei situații normale, nicidecum unei sarcini dificile. Primul lucru pe care suntem nevoiți să îl facem atunci este un pas în spate, dar rareori ne permitem luxul acesta, iar recuperarea va fi incredibil de dificilă și lupta noastră – mare consumatoare de energie. Pe care oricum nici nu o mai prea avem.

 

Psihologul Mihai Voievidca spune că a lăsa stresul să ne acapareze viaţa reprezintă un risc destul de mare, în condiţiile în care ne poate afecta fiziologic, cognitiv, comportamental şi emoţional. Asta înseamnă că, dacă nu gestionăm corect situaţia, am putea dezvolta afecţiuni cardiace, am putea ajunge chiar să distorsionăm realitatea, să avem probleme de concetrare şi memorie, să ne blocăm în negativism, iar comportamentul nostru să se schimbe substanţial. Pasul următor ar fi stări de anxietate şi depresie, din cauza îngrijorării permanente.

 

Cum facem?

Răspunsul este pe cât de simplu, pe atât de dificil, uneori. Să facem tot ce putem să NU ajungem în acel punct de stres de unde întoarcerea este mult mai dificilă. Să ne acordăm zilnic timp pentru odihnă emoțională, nu doar mintală și fizică.

Nu vom ajunge niciodată să urcăm Everestul sau să traversăm Canalul Mânecii fără pic de antrenament. Este total nerealist din parte noastră să ne punem ținte nerealiste, iar apoi să devenim și mai frustrați că nu le putem atinge. Așadar, este mai ușor să gestionăm o perioadă de stres din momentul în care devenim conștienți de ea, decât atunci când deja ne ocupă visele și ne transformă nopțile într-un coșmar.

 

Putem vorbi de stres atunci când ne este afectată funcţionalitatea psihică şi ajungem să nu mai îndeplinim task-urile zilnice cu uşurinţa cu care o făceam înainte, ne atrage atenţia psihologul. Pericolul este aici să nu traducem corect semnele pe care ni le transmite corpul nostru, şi atunci ajungem la disfuncţionalităţi. La stimuli reacţionăm în mod diferit fiecare dintre noi, stimuli pe care îi traducem în luptă sau fugi. Este răspunsul normal la stres şi este ceea ce ne-a ajutat, în esenţă, să evoluăm până aici. Situaţia devine de luat în considerare atunci când nu mai reuşim să facem faţă unor evenimente comune ale vieţii de zi cu zi.

 

Înainte de a ajunge în situația de apela la ajutor specializat, vestea bună este că avem la îndemână câteva metode simple de relaxare, astfel încât să ținem stresul sub control o bună parte din timp. Nu trebuie decât să ne acordăm câteva minute pe zi și lucrurile ce se întâmplă în jurul nostru pot să recapete treptat dimensiunea lor firească. Pentru că unul dintre efectele stresului și a creșterii anxietății este că ne simțim prinși în cursă și ne sufocăm, iar totul în jur pare să capete proporții nebănuite.

 

Când avem o perioadă stresantă, trebuie să ne întoarcem la noi şi la natură, este primul sfat pe care îl primim de la psiholog. Trebuie să devenim conştienţi de stările noastre (emoţionale, cognitive), să căutăm metode de relaxare (exerciţii de respiraţie, meditaţie, yoga, mindfulness). De obicei, în perioadele stresante, oamenii tindă să vadă lucrurile în alb sau negru, dar într-un astfel de moment bine ar fi să încercăm să ne flexibilizăm mintea şi să descoperim nuanţele. Mişcarea este esenţială în aceste perioade mai grele, la fel şi reţeaua socială, conectarea cu prietenii şi familia. Odihna şi alimentaţia fac şi ele parte din planul de recuperare.

 

Ascultă muzică

Dacă te simți copleșit de o situație stresantă, acasă sau la serviciu, încearcă să iei o pauză și să asculți muzică. Muzica relaxantă are un efect pozitiv asupra creierului și corpului, poate reduce tensiunea arterială și cortizolul, un hormon legat de stres.

În funcție de preferințele fiecăruia, marii clasici au același efect cu înregistrările sunetelor oceanului sau ale naturii. Dar la fel de bine, putem avea o piesă anume, de care ne leagă amintiri plăcute, momente în care eram relaxați și poate ne simțeam în siguranță. Este cazul să apăsăm play!

 

Dansează!

Nu trebuie să fie un anume ritm, trebuie să fie ceea ce ne face nouă bine. Unii au încercat chiar ritmuri tribale și s-au simțit teribil de bine. Fiecare știe ce i se potrivește. Simplul fapt că ne rupem din situația care tinde să preia controlul asupra psihicului noastru, este un pas mai departe de stres. Așadar ridică-te de pe scaun și fă câțiva pași de dans.

 

Joacă-te!

Cu copilul, cu pisica ori câinele, cu copiii vecinului, cu oricine vrea să fac echipă la o partidă de canastă, whist, Catan, Monopoly, table sau dame. Orice. Te va scoate din ritm, da, dar asta este ideea. Să faci un pas lateral, să faci o alegere pentru tine, să încerci să lași deoparte grijile sau stresul legat de situațiile pe care oricum nu le poți controla. Sigur că deja poate ești obosit și nu pari să mai ai chef de ceva. Dar programează pentru sfârșitul de săptămână. Dacă cu animalele de companie sau copiii te poți juca măcar câteva minute în fiecare zi, pentru restul ai nevoie de planificare. O seară de jocuri de societate în familie sau cu prietenii poate face repede minuni!

 

Jucării antistres

Dacă nu ai nici copii, nici animale de companie și nu ești nici mare fan al jocurilor de societate, poți încerca un joc online sau chiar o jucărie. Sunt și pentru oameni mari, da! Există inele magnetice antistres, bile relaxante, cuburi Rubik, infinity cube, mătănii din pietre, puzzle-uri pentru adulți … cu siguranță vei găsi ceva ce ți se potrivește.

 

Cărți de colorat pentru adulți

Chiar dacă ați spune că sunt doar o modă, cărțile de colorat și-au dovedit utilitatea la copii, de ce nu ar face-o și în ce-i privește pe adulți. Nu vorbim aici despre dezvoltarea creativității, deși este și acesta un beneficiu, dacă vă căutați un nou hobby. Coloratul ne creează contextul potrivit pentru a ne defocusa de la situațoa care ne apasă si ne ajută să ne concentrăm atenția pe ceva plăcut. Poate fi asociat cu o formă de yoga, dacă vreți, pentru că are aceleași caracteristici: te ajută să te concentrezi și să te relaxezi în același timp. Astfel, mintea ta se eliberează de gândurile negative și de excesul de griji, chiar dacă și numai temporar. Cu puțin exercițiu, te va ajuta să depășești o perioadă stresantă mai ușor. În plus, te ține un pic departe de tehnologie, un factor de stres continuu în zilele noastre.

 

Amintește-ți să râzi

Râsul eliberează endorfine care îmbunătățesc starea de spirit și scad nivelul hormonilor cauzatori de stres, cortizol și adrenalină. Practic, râsul îți păcălește sistemul nervos central și îl poți face să creadă că ești, de fapt, într-o situație pozitivă, nu una negativă.

Așadar, când te-ai uitat ultima dată la o comedie?

Încearcă măcar câteva zile acest exercițiu: dimineața, la cafea, lasă știrile deoparte și uită-te câteva minute la poze haioase sau filmulețe cu animăluțe care se joacă sau citește toate bancurile de pe social media. Zoom-ul de după va fi mult mai relaxant, sigur!

 

Leave a comment

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru